Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă afirmă joi, după adoptarea de către Executiv a proiectului de lege privind ordinul de protecţie, că cetăţenii vor avea un grad crescut de protecţie în faţa unor agresiuni iminente, putând să solicite un ordin de protecţie. Ca preşedinte al Senatului, mă voi asigura că proiectul va fi adoptat cât mai rapid, precizează liderul PNL.
„Cetăţenii vor avea un grad crescut de protecţie în faţa unor agresiuni iminente, putând să solicite un ordin de protecţie. Acest instrument judiciar şi-a arătat eficienţa în protejarea victimelor violenţei domestice şi este extins acum la orice situaţie în care există riscul unei agresiuni iminente. Durata sa maximă se majorează de la 6 la 12 luni”, a scris liderul PNL pe Facebook.
Preşedintele Senatului arată că proiectul PNL care aduce aceste modificări a fost aprobat astăzi în şedinţa de guvern, la propunerea ministrului PNL al Justiţiei, Alina Gorghiu, şi cu susţinerea tehnică a ministrului liberal al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
„Această lege, susţinută activ de miniştrii liberali, va creşte numărul de vieţi salvate, va evita traumele fizice sau psihice şi va creşte gradul general de protejare a cetăţenilor. Faptele ce pot justifica solicitarea unui asemenea ordin sunt orice acte de violenţă fizică sau psihică ce pun în pericol viaţa, integritatea sau libertatea unei persoane. În cazurile grave, se poate aplica monitorizarea agresorului cu o brăţară electronică. Ca preşedinte al Senatului, mă voi asigura că proiectul va fi dezbătut în mod eficient şi va fi adoptat cât mai rapid, pentru ca intrarea în vigoare a acestor prevederi care pot salva vieţi să fie urgentată”, anunţă Ciucă.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, la iniţiativa Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Afacerilor Interne, un proiect de lege pentru protejarea victimelor violenţei împotriva agresorilor, respectiv Legea privind ordinul de protecţie. Ministerul Justiţiei a precizat, în context, că este „o iniţiativă de care e nevoie în societatea noastră pentru a combate violenţa şi care asigură cadrul necesar pentru profesionişti – poliţişti, procurori, judecători – pentru a preveni cazuri grave de violenţă, multe dintre ele dezbătute public în societatea românească”, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns