Garda Forestieră Suceava  execută în permanenţă controale şi inspecţii în fondul forestier proprietate publică a Statului Român şi proprietate privată, pentru identificarea tăierilor fără drept de arbori şi pentru prevenirea extinderii acestui fenomen infracţional. De asemenea, desfăşoară controale pe drumurile publice şi forestiere împreună cu lucrătorii de poliţie din cadrul I.P.J. Suceava, pentru identificarea transporturilor ilegale de materiale lemnoase, această activitate urmând a fi intensificată în această perioadă.

Potrivit inspectorului șef Mihai Gășpărel, în ultimele 6 zile s-au efectuat un total de 35 controale regim silvic şi materiale lemnoase, respectiv inspecţii de fond şi parţiale în fond forestier şi în vegetaţia de pe terenuri din afara fondului forestier, controale la exploatare în partizi autorizate, controale de circulaţie materiale lemnoase pe drumuri publice şi forestiere, controale la instalaţii de debitat materiale lemnoase, depozite de materiale lemnoase, verificări erori Wood Tracking, verificări zone critice din punctul de vedere al tăierilor fara drept de arbori.

„S-au constatat cioate provenite de la arbori tăiaţi fără drept, în număr de 105, în zona Fălticeni; volumul acestor arbori tăiaţi fără drept constatat  a fost de 5,06 mc, cu o valoare a prejudiciului de  1761 lei. S-a executat 1 control  la exploatare în partizi autorizate (1 sancţiune contravențională în cuantum de 2.000 lei). La controalele de circulație materiale lemnoase pe drumuri publice si forestiere, s-au aplicat 3 sancțiuni contravenționale cu o valoare de 20.000 lei”, a transmis Mihai Gășpărel.

De asemenea, în ultimele 6 zile s-au executat 13 controale instalații de debitat, inclusiv verificări erori coduri generate în aplicaţia WoodTracking (13 sancțiuni contravenționale cu o valoare de 83.000 lei) și s-au confiscat 321 mc materiale lemnoase, după cum urmează: 240 mc lemn rotund lucru rășinoase, 81 mc lemn de foc.

„Ca urmare a constatărilor din teren, s-au întocmit actele de inspecţie şi control aferente,  urmând a se transmite, acolo unde este cazul, sesizări penale către organele de cercetare penală abilitate.

Garda Forestieră Suceava atrage din nou atenţia că faptele de natură a afecta integritatea fondului forestier naţional sunt şi vor fi drastic pedepsite, în perioada următoare urmând a se intensifica acest tip de controale”, a mai transmis inspectorul șef Mihai Gășpărel.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.