În urma ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor Suceava (CLCB) de ieri, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a stabilit noi măsuri de prevenire a apariției bolii.

Astfel, s-a decis în primul rând închiderea târgurilor de animale, aglomerărilor și expozițiilor de animale, pentru specia suină. S-a dispus medicilor veterinari de liberă practică alerta maximă și raportarea tuturor cazurilor de morbiditate și mortalitate crescută la speciile de porci sălbatici, precum și la cei domestici. De asemenea, s-a solicitat proprietarilor exploatațiilor comerciale să intensifice biosecuritatea în fermele de suine.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă produsă de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectează suinele, evoluează acut cu stări febrile şi sindrom hemoragipar, sfârşind cu moartea animalelor afectate într-un timp foarte scurt. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.