Începutul de an coincide de fiecare dată cu noi planuri și obiective de atins, iar acest lucru se întâmplă și în cazul administrațiilor publice locale, unde se pun pe hârtie proiectele ce se doresc a fi implementate în perioada viitoare și se caută surse de finanțare.

Discuția devine una aplicată după votarea bugetului, lucru care s-a întâmplat de curând și în comuna Marginea, iar în acest sens primarul Gheorghe Lazar, alături de echipa sa, știu exact ce au de făcut în acest an pentru locuitorii comunei. 

Una dintre principalele dorințe ale cetățenilor este infrastructura rutieră, drept pentru care, pentru acest domeniu, edilul Gheorghe Lazar a alocat aproximativ 70% din bugetul destinat investițiilor.

„Vom moderniza prin betonare 10,3 kilometri de drumuri comunale, această lucrare fiind autorizată în toamna anului 2021. De altfel, mai avem de realizat aproximativ 2,5 km de drumuri, iar pentru finalizarea acestui obiectiv s-a alocat suma de 4.000.000 de lei, reprezentând aproximativ 70% din suma bugetară alocată investiţiilor în anul 2022”, a transmis primarul Gheorghe Lazar.

Acesta a adăugat că o altă prioritate a administrației publice locale este finalizarea lucrărilor de apărări de maluri din zona Moară Bacala şi Punte Cimitir. Potrivit edilului, lucrările constau în efectuarea de cămăşuire a gabioanelor realizate în toamna anului 2021.

Pe lista de investiții a anului curent se află și extindere reţelelor electrice de iluminat public stradal în cinci zone ale comunei, pe o lungime de aproximativ 2,5 km, investiție care va contribui la creșterea nivelului de siguranță în zonă.

Tot în anul 2022, Primăria Marginea va efectua lucrările neeligibile aferente proiectului de reabilitare a Așezământului Cultural din localitate. Astfel, administrația publică locală se va ocupa de amenajarea curţii interioare, racordarea la utilităţi, precum şi a împrejmuirii Așezământului Cultural.

„Sperăm că în luna iunie a anului curent să finalizăm acest obiectiv”, a precizat Gheorghe Lazar.

Edilul a adăugat că pe lista de investiții se află și amenajarea unui centru civic în comuna Marginea. Potrivit acestuia, proiectul presupune amenajarea zonei limitrofe Sălii de Sport din localitate, a unei scene fixe şi a unor gradene. Această investiție este necesară pentru desfăşurarea de activităţi artistice şi culturale care se vor organiza în aer liber.

„În acest an ne propunem să realizăm proiectarea, să contractăm lucrarea şi să o dăm în folosinţă”, a precizat primarul Lazar.

De asemenea, edilul de la Marginea și-a propus ca anul acesta să implementeze și un proiect de nomenclatură stradală care prevede atribuirea de nume străzilor din localitate.

Tot în acest an se vor efectua lucrări sistematice topo cadastrale – intabulări gratuite a unui număr de patru tarlale din extravilanul comunei.

„Pe lângă proiectele pe care le avem deja în implementare, în acest an ne propunem întocmirea unui număr de șapte studii de fezabilitate astfel încât să răspundem nevoilor cetățenilor din comuna noastră. Este vorba despre studii de fezabilitate pentru înfiinţarea unor staţii de reîncărcare a maşinilor electrice, pentru amenajarea de trotuare în zona Havris şi Satu Nou și pentru modernizarea şi dotarea Liceului Tehnologic <Vasile Gherasim>. De asemenea, vom face studii de fezabilitate și pentru modernizarea prin betonare a drumului comunal Manole, pentru modernizarea mai multor drumuri de interes local, respectiv DC Floacă, DC Fântâna Gutului – Piaţa, DC Moară Bacala-Mihai R., DC Poieni Manole-Șoarec, DC Tecioara-Crusin, D.C. Lutărie-hotar Horodnic, şi pod Şoarec, precum și pentru  înfiinţarea unui centru SPA şi a unui parc de aventură, dar și pentru înfiinţarea a două locuri de joacă pentru copii”, a declarat primarul comunei Marginea.

Gheorghe Lazar a adăugat că va face toate demersurile necesare și pentru ca proiectul de racordare a comunei pe care o reprezintă la gaz metan să poată fi implementat. Edilul a subliniat că va depune documentația pe PNI „Anghel Saligny”, astfel încât mărginenii să poată beneficia de gaz metan.

„Referitor la Dezvoltarea unei reţele inteligente de distribuţie a gazelor naturale vă pot spune că cererea de finanţare a fost ADMISĂ după evaluarea tehnico-economică, dar, din păcate, urmare a punctajului obţinut, nu a intrat la finanţare pe P.O.I.M. 2021-2023. Urmează ca acest proiect să îl depunem pe PNI <Anghel Saligny> în cel mai scurt timp. Pe PNI mai avem depuse două cereri de finanţare şi sperăm că în urma analizării şi prioritizării investiţiilor să obţinem finanţare cel puţin pentru construcţia podului Vasiloschi-Moldovan”, a mai spus Gheorghe Lazar.

 

Mărginenii își pot plăti taxele și impozitele și online

 

Pe de altă parte, edilul de la Marginea le-a mulțumit cetățenilor responsabili care și-au plătit la timp taxele și impozitele locale, menționând că în anul 2021 taxele şi impozitele colectate au fost în procent de 90%. De altfel, Gheorghe Lazar a mai precizat că bugetul pentru anul 2022 a fost întocmit având în vedere aceleaşi venituri prognozate.

„Referitor la anul 2021 vă pot spune că a fost unul foarte bun pentru administraţia locală, pentru că am reușit să îndeplinim toate obiectivele propuse.

O mare dezamăgire a anului trecut este faptul că, deşi a fost solicitată de către majoritatea populaţiei plata online a taxelor şi impozitelor locale, această platformă nu este utilizată de către locuitorii comunei. Pentru cei care nu cunosc vă informăm pe această cale ca pe pagină web www.comuna-marginea.ro există instrucţiunile de utilizare a platformei INFOPAY.RO care a fost implementată.

Îi asigurăm pe toţi locuitorii că vom veni în faţă doar cu lucruri bune pentru Marginea şi pentru mărgineni”, a conchis Gheorhe Lazar, primarul comunei Marginea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.