Miniștrii Sănătății și Educației, Ioană Mihăilă şi Sorin Cîmpeanu, au anunţat miercuri noile reguli pentru deschiderea școlilor de la 13 septembrie.

Ca măsuri de prevenție se păstrează distanțarea fizică, aerisirea cvasi-permanentă a spațiilor închise din școli dar şi obligația purtării măștii de protecţie în interior.

Ministrul Educaţiei a declarat că până la 6 la mie rată de infectare, toate creşele, gradiniţele şi şcolile funcţionează cu prezenţă fizică, iar după depăşirea acestui prag, rămân deschise doar creşele şi grădiniţele şi toţi elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special.

El a precizat că a fost elaborat ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii privind măsurile pentru începerea şcolii, dar va fi semnat după avizul CNSU.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihărilă, a precizat că măsurile de prevenţie se menţin: distanţarea fizică, aerisirea spaţiilor închise în şcoală, locurile de luat masa, sălile de sport, purtarea măştii în interior.

Ea a precizat că s-a ajuns la un consens privind tipul de mască purtat, astfel că, deşi MS a recomandat purtarea măştii de tip medical, a revenit cu condiţiile pe care măştile textile trebui să le îndeplinească pentru a fi acceptate, inclusiv aceea de a acoperi corect faţa şi bărbia. ”Sunt interzise alte tipuri de dispozitive care mai sunt folosite”, a subliniat ministrul.

Conform ministrului Sănătăţii, când apare un caz pozitiv,  dacă vorbim de clase de învăţământ preşcolar şi până la clasa a 6-a , elevii din clasa celui depistat pozitiv vor continua online 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta prin testare antigen rapidă, dacă testele sunt negative. Testarea are loc în şcoli. Pentru părinţii copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungeşte învăţământul online până în ziua 14.

Pentru cei de la clasa a 7-a până la liceul, dacă apare un caz, copiii vaccinaţi sau trecuţi prin boală în ultimele 180 de zile pot continua să înveţe faţă în faţă. Ceilalţi copii trec pe online pentru 14 zile, cu posibilitatea testării cu ziua a opta. Purtarea măştii în curţile şi în aer liber aferente şcoli nu e mai obligatorie, cu excepţia festivităţii de deschidere a şcolii.

De asemenea, Cîmpeanu a precizat că tipul de mască recomandat a fost cel de tip medical, dar a revenit cu câteva condiții pentru măștile de tip textil, şi anume, să acopere corect nasul și bărbia.

Ce se întâmplă când apare un caz pozitiv în clasă – La preșcolari și clasele 0-VI, elevii din clasa respectivă vor continua online timp de 14 zile. Se poate reveni începând cu ziua 8 după testarea antigen rapidă. Testarea se organizează în școli sau prin DSP. Pentru părinții copiilor care refuză testarea în ziua 8 se prelungește învățământul online.

În cazul claselor VII-XII, la apariția unui caz pozitiv – Copiii vaccinați sau care au trecut prin boală pot continua față în față. Elevii nevaccinați sau netrecuți prin boală, se intră în scenariul online pentru 14 zile și testare după 8 zile, a precizat Mihăilă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.