Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a publicat, pe 10 octombrie, noile tarife de referință RCA, care nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață, ci reperele pentru consumatori, care trebuie să dețină informații corecte și complete cu privire la polițele RCA.

Conform noilor tarife, polițele RCA indică o scădere de circa 7% a tarifelor pentru segmentul autoturisme – persoane fizice, dar înregistrează o creștere semnificativă a tarifelor pentru vehiculele cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc.

În ceea ce privește tariful mediu de referință pentru persoanele juridice, nu au fost înregistrate variații semnificative față de perioada anterioară, nici pentru autoturisme, nici pentru autovehiculele de transport marfă. De remarcat este faptul că pentru camioanele cu o capacitate mai mare de 16 tone, tariful de referință a scăzut cu 1% față de cel din perioada anterioară, conform comunicatului ASF.

Astfel, tariful de referință, anunțat de ASF, pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc – persoane fizice, a înregistrat majorări semnificative:

  • 664 lei pentru grupa de vârstă de până ori egală cu 30 de ani– față de 1.871 lei, tariful de referință anunțat în martie 2019;
  • 850 lei pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 31 – 40 ani– față de 1.299 lei;
  • 877 lei pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 41 – 50 ani– față de 1.338 lei;
  • 877 lei pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 51 – 60 ani– față de 1.299 lei;
  • 857 lei pentru persoanele de peste 60 de ani– față de 1.286 lei.

Tarifele de referință au fost calculate, potrivit prevederilor legale, în funcție de:

– categoriile de vehicule  (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.),

– de tipul asiguratului  (persoană juridică/persoană fizică),

– de vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice,

– de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).

Tarifele de referință pe fiecare categorie de autovehicul şi de asigurat pot fi consultate pe pagina Autorității.

 

 

Sursa: www.legestart.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.