Pe stradă, pe feedfurile reţelelor sociale, la tv, mulţi am primit chiar şi mesaje pe telefon de la prieteni sau cunoscuți care ne sfătuiesc să nu ieşim din case, sau să stăm cât mai puţin afară, să ne punem din nou măşti, să purtăm ceva pe cap şi totul de teama unui nor poluant ameninţător care astăzi ar urma să ajungă în România.

Ce ştim cu adevărat despre acest nor? Există într-adevăr un nor poluant format din sulf, nitriţi şi monoxid de carbon, care ar fi apărut în Ucraina. Asta spun autorităţile din Kiev şi asta titrează şi ziarele străine.

Adevăr şi minciună despre norul toxic

Norul s-ar fi format ca urmare a bombardamentelor şi incendiilor din Ucraina. La fel de adevărat este că ieri, autorităţile din Kiev au anunţat că nivelul poluării aerului a crescut foarte mult acolo, iar cetăţenii au fost într-adevăr îndemnaţi să poarte măşti de protecţie în aer liber.

Ce nu este adevărat despre acest nor toxic. În primul rând, nu există niciun pericol de poluare pentru România. O spune Ministrul Mediului. Oficialul susţine că valorile în ţara noastră sunt normale şi că ele cresc în anumite perioade din cauza traficului şi a condiţiilor meteo. Oricum, monitorizările se fac din 24 în 24 de ore.

Mai departe, şi meteorologii ne liniştesc. Ne asigură şi ei că datorită vântului care va sufla cu putere în următoarele zile, orice concentraţie de monoxid de carbon care ar putea ajunge la noi va fi dispersată, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.