Primăria comunei Berchişeşti a organizat duminică, 18 noiembrie, un eveniment omagial excepţional prilejuit de aniversarea Centenarului Marii Uniri.

Sub genericul „România 100”, la Berchișești au avut loc mai multe momente de înaltă simțire românească din care amintim sfinţirea noului cămin cultural, pomenirea eroilor comunei, evocarea unirii Bucovinei cu România şi a actului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, precum şi momente cultural-artistice, patriotice şi istorice.


La eveniment au participat importante personalităţi religioase, culturale, artistice, istorice şi politice din România, Republica Moldova şi Ucraina, în frunte cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţului, Înalt Preasfinţitul Pimen, Episcopul Basarabiei de Sud-Moldova, Preasfinţitul Veniamin Goreanu şi Protopopul de Storojineț-Ucraina, Vasile Covalciuc. Au fost prezenți la eveniment și deputatul Emanuel Havrici și prefectul Mirela Adomnicăi.

Primarul Violeta Țăran le-a mulțumit celor prezenți în număr atât de mare la o manifestare atât de importantă pentru comună.

„Vă mulțumesc pentru prezență într-o zi festivă și deopotrivă înălțătoare, în care marcăm multe evenimente de o importantă valoare culturală, istorică și religioasă. Primăria Berchișești este consecventă în ceea ce privește respectul cuvenit moșterinii trecutului, dar se ocupă în permanență și pentru viitorul și prezentul copiilor. Avem obligația morală față de înaintașii noștri de a păstra și transmite generațiilor viitoare întregul patrimoniu cultural, istoric și religios. Un popor fără tradiții și obiceiuri este un popor fără identitate și fără viitor. Aici, la Berchișești,în inima Bucovinei noi avem grijă să continuăm ceea ce am primit de la strămoșii noștri”, a transmis Violeta Țăran.


Slujba de pomenire a eroilor satului căzuţi în războiul din 1918, expoziţia de fotografii a celor care au luptat atunci pe front şi prezenţa veteranilor de război în viaţa subliniază emoţia acestui act cultural, închinat Centenarului Marii Uniri. Primarii veniţi din 6 comune din Basarabia şi 4 din Cernăuţi au confirmat -prin prezență şi cuvânt, înfrăţirea dintre cele 10 localităţi şi comună Berchişeşti.

 

IPS Pimen, titlu de „Cetățean de Onoare” al comunei Berchișești

IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Berchișești din partea primarului Violeta Țăran, care i-a oferit acestuia și un album cu fotografii făcute în timpul vizitelor făcute în comună. În schimb,  Pimen i-a oferit doamnei primar o distincţie de vrednicie pentru organizarea evenimentului.

Şi inspectorul bisericesc, pr. Nicolae Horga i-a oferit în dar Violetei Țăran două icoane reprezentând sfinţii ocrotitori ai bisericilor satului, respectiv Sf Nicolae şi Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Între oaspeții de onoare menționam pe IPS Părinte Pimen, PS Părinte Veniamin Goreanu, Episcop din Basarabia de Sud, Protoiereul Vasile Covalciuc din Cernăuţi.

Au fost prezenți la eveniment și deputatul Emanuel Havrici și prefectul Mirela Adomnicăi.

Toate personalităţile prezente au primit distincţii onorifice din partea veteranilor de război, oferite de preşedintele Asociaţiei Judeţene a Veteranilor de război, prof. colonel Mihai Filip.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.