Curtea Constituțională a decis miercuri că dispozițiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale.

Mai exact, restrângerea drepturilor şi a libertăţilor poate fi făcută doar prin lege, și nu prin ordonanţă de urgenţă. Prin urmare, nu va mai fie nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere pentru a circula în afara localității.

La momentul publicării acestui articol, Camera Deputaţilor dezbate legea privind starea de alertă, însă actul normativ nu va putea intra în vigoare până luni. Aşadar, Guvernul Orban nu poate impune în weekend restricţii de mişcare în afara localităţilor. Deci românii vor putea circula în afara localităţilor de domiciliu fără declaraţie pe proprie răspundere.

În exclusivitate pentru PSnews.ro, fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, susține că singura soluție pe care guvernanții o au pentru a continua restricțiile după terminarea stării de urgență și până la începerea stării de alertă este prelungirea stării de urgență de către președinte, printr-un decret.

„Dacă președintele nu va mai da un decret neconstituțional pentru 3 zile, fiecare va face ce vrea”, spune constituționalistul.

Amintim că Guvernul a adoptat în ședința de luni un proiect de lege care conține măsurile care ar urma să intre în vigoare după 15 mai. Autoritățile vor ca România să intre în stare de alertă după 15 mai. Proiectul trebuie să fie însă aprobat și în Parlament, unde a suferit modificări majore.

Cele mai recente modificări au fost duse miercuri, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, printre acestea numărându-se aceea că, dacă starea de alertă se instituie în cel puțin jumătate de țară, e nevoie de încuviințarea Parlamentului. În forma adoptată de Senat, încuviințarea stării de alertă era necesară doar dacă această măsură era luată la nivelul întregii țări.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.