Pandemia a dus la gesturi extreme, a scos oameni de joasă speță în față, a arătat lucruri știute și mai puțin știute, toate la un loc semănând multă dezbinare. Poveștile acelea că în urma acestui virus vom fi mai buni, mai iertători, mai iubitori sunt doar pentru cei care preferă să se mintă cu bună știință. În fapt, suntem mai răi și mai veninoși!

Trăim zile în care, pentru un share pe Facebook, sau pentru niște cifre bune într-un grafic, unii ar vinde-o și pe mama lor. Pe românește, neacademic!

Două luni, în fiecare zi, toate buletinele de știri începeau cu „Focarul României”, „ Lombardia României”, „ Spitalul Groazei”, iar în toate se vorbea despre SUCEAVA.  Și când credeam că le-am văzut și auzit pe toate, miercuri, 6 mai, o televiziune națională anunța că va da imagini din VESTUL SĂLBATIC, SUCEAVA.

Am așteptat cu nerăbdare să văd despre ce este vorba și ce credeți? Am aflat 4 propoziții, dintr-o conversație telefonică, de-a lui Gheorghe Flutur cu o doamnă de la DSP, iubitoare de arginți, ar zice unii, obținută pe gaura cheii instituțiilor ce cercetează fapta. Legal, sau ilegal, asta nu  mă interesează.

Am văzut că la știrea cu  titlul „ Vestul Sălbatic”- , Suceava, Bucovina, cel care era târât pe jos era un politician, iar asta n-are de-a face deloc cu titlul!

Acesta nu este meciul Bucovinei: faptul că o redacție este iubitoare de roșu aprins și nu de galbenul geloziei, nu e treaba Bucovinei!

Dați-vă jos labele de pe Bucovina, netrebnicilor! Nu mai spurcați o zonă precum aceasta pentru niște jocuri politice!

Toți cei care au greșit, să plătească, însă nu îngropați o Bucovină pentru jocuri politice! Nu ați promovat-o decât atunci când ați venit, ați mâncat, ați băut, ați dormit, gratuit în ea, iar la întoarcere ați încropit două rânduri, pe care le-ați așezat lângă o melodie de pe Youtube!

În rest, nu știți voi cu ce se mănâncă Bucovina! Ați fi șocați dacă v-aș spune că nu cu afinată!

Încetați să transformați un județ ca Suceava, în Vaslui, doar pentru că dă bine și faceți vizualizări! Cu ajutorul istoriei, a monumentelor UNESCO, a așezării geografice, a oamenilor, a tradițiilor, ne-am câștigat un loc. Unii chiar au muncit pentru el, pentru acest loc! N-am urcat acolo să ne denigrați voi în fiecare seară!

N-ați accepta nici bătuți ideea că la Suceava situația intră pe drumul normalității! Continuați să vă arătați propria valoare atunci când ne transformați în tot felul de sintagme josnice, denigratoare!

 N-ați fost educați să vă respectați neamul și țara și oricât de tentant ar fi, să nu le trădați nicicând! Sunt prea proști cei de la Suceava, pentru voi, ajunși la Capitală, am înțeles! Și, totuși, prea ieftin vă vindeți tricolorul ce ar trebui să ia forma sângelui și să curgă prin vene!

Nu sunteți nimic altceva decât oameni care nu știu, deși predică despre asta, că după 2000 de ani n-ar  trebui să-l mai alegem tot pe BARABA,  n-ar trebui să aruncăm cu pietre, în mod repetat, tot în niște oameni încercați, doar pentru a ne atinge scopul!

V-ați pus mască la gură când vorbeați cu cineva de la Suceava, doar pentru a le transmite tuturor că la Suceava e sfârșitul lumii. Nu care cumva să se mai gândească cineva, vreodată, să meargă acolo, pentru că va muri, negreșit!

Sigur că, fără ajutorul vostru, Suceava n-ar fi fost la fel de înjosită acum! Oare cum am putea să vă mulțumim? Vă plac tot cobzele de păstrăv în cetină verde sau preferați cașcavalul și afumăturile?

Zilnic, la fel ca o picătură chinezească, v-ați jucat cu răbdarea și bunul simț ale unor oameni care nu v-au deranjat vreodată, v-au primit, v-au omenit și care nu meritau să fie băgați în aceeași oală cu cei care fac politică, care poate au greșit și care, dacă e așa, vor plăti! Acum sau mai încolo!

ATÂT VREM: SĂ PLĂTEASCĂ POLITICIENII, NU BUCOVINA!

SEMNAT: O ȚĂRANCĂ DIN BUCOVINA!

 

 

11 Responses

 1. Biciul Prostilor

  Ati dovedit cu succes ca sunteti noul Caracal al Romaniei!!! Si acum raportati morti aproape deloc, infectati in nr nesemnificativ, numai ca sa scoateti capul pe strazi. Stati in casa, locuitori ai noului Caracal!!! Altfel va intalniti pe ulitele neasfaltate, pline de noroi si gropi cu virusul incoronat!!! Apropo, pentru necunoscatori, stiti ce-i la Caracal? Daca nu, documentatva de la Fluture pe care-l votati constant ca sa dovediti ca sunteti niste adevarati caracalieni!!! Stati in casa, macar pana se coc harbujii..

  Răspunde
  • pt fermecatii de fake news

   Nu am gasit nici un bolnav in nici un cartier din mun. Suceava. Se tine inchis municipiul pt. un spital. Cifrele sunt FALSE. Carantina e inutila. Tu Biciul Prostilor ai demonstrat ca esti un oligofren fermecat de fake news. Stai in barlogul tau pentru veci.

   Răspunde
  • Zota

   Mai bine suna pentru cei de teapa ta,, prostul cu bici,, căci mizeriile scrise te duc undeva jos tare, de unde vei fi ieșit după o lunga perioada în care va trebui sa descoperi:
   -ca arunci cu pietre în viata unor oameni
   -ca politica a făcut doar rău romanilor după 89
   -ca ești o sluga a unui sistem jegos
   -ca este nedrept sa ai mâini sănătoase, sa poți scrie și sa folosești asemenea cuvinte.
   Vino aici, cunoaște acești oameni!

   Răspunde
 2. Ionuț

  Chiar ca ești o ,,țăranca” in adevaratul sens al cuvantului. Ragi de politizarea situatiei dar nu ai nici o jena cand ne ceri să nu transformam Suceava in Vaslui. De parca oamenii din Vaslui sau Iasi sau, la naiba, de oriunde sunt inferiori vouă sucevenilor. Hai sictir!

  Răspunde
  • Ela

   Asa este!! Sa ceri sa fii respectat,dar sa denigrezi Vasluiul,ca si cum acolo ,la Vaslui traiesc cetateni de rangul doi,mi se pare culmea prostiei.

   Răspunde
   • Gabriel LATESI

    Vreau sa-i spun autoarei articolului ca sunt bucovinean get-beget din ambii părinți . Vasluiul pentru mine a reprezentat când l-am vizitat anul trecut o plăcuta surpriză . E un oraș curat Mult mai curat decât Suceava . Și-ar dori Suceava sa aibă o piață agro-alimentara ca cea din Vaslui . E adevarat se vede ca oamenii au probleme financiare dar nu -s deloc mai prejos decât noi „mândrii bucovineni” . Avem calități dar nu suntem cu nimic mai presus sau mai prejos decât alții . Dacă o mai ținem langa cu fudulia – aș spune vestita fudulie bucovineana nu vom face decât sa părem ridicoli pentru ca și aici ca și în restul țarii se cunoaște proverbul : „Râde hârb de oala spartă ”

 3. Popescu

  Nu sunt cazuri doar in Suceava,peste tot in tara, sa nu aruncam cu pietre …sa nu judecăm…de dragul de a judeca si sa aruncam cu mizerie .Am putea invata cu toti sa fim m-ai buni…dacă ma-i stie cineva …ce inseamna asta….Trist ….

  Răspunde
 4. Hai_în_Bu_covid_a !

  Mai sunt câteva zile și țara,aproape toată țara,va re-primi permisiunea de la Frau Merkel,via sasul care mimează un puseu de românism hilariant,să se mai miște prin bătătură,sa mai sparanghel la Germania,să nu o ia razna de tot forța de munca, deoarece Bayer nu produce de cap ,numai pentru brațe…
  Ce folos,Bukowina va fi pazita in continuare cu pușca și bulanul,la intrare,să nu intre nimeni ,sa nu iasă nici pasărea kovidală,cu excepția acelor păsări care nu pot fi pomenite pe șleau din cauza cromaticii lor de manager de muzeu și care zboara spre tarlalele de spragel,că de capul lor,că de capul vreunui gauleiter, al cărui nume iarăși nu-l putem pronunța,ca sa nu stricăm și mai mult reputația lu’ Hai in Bukowina…
  Insa factorii de decizie,cum a zis ministrul culturii,abia se abțin sa nu cârâie,să nu acuze malversațiuni,comploturi și puneri la cale ale ciumei roșii,„unii” care vor răul gradinii maicii domnului,să compromită festivalurile,bulendrismele,răgăliile,ițarii domnului Flutur,pășunismul sămănătorist al dumnealui,concepția despre lume și viată a breslei padurarilor,nivelul ridicat de trai măsurat cu kliupa in care totul depinde de locul masurătorii,cu cine anume,pentru cine…Că,vai,cum e posibil,ce a mai rămas din bijuteria turistică butaforica creată de Flutur&Comp,o reputație de cut din orașul Vicov-de-Sus,ce a mai rămas din perla coronei (!!),spitalul judetean,doar o coaja inchistrită,studioul foto preferat al conducerii CJ al PDL,oare cât va mai dura până când ,intr-un cadru festiv,desigur,domnului Flutur i se va reinmâna decorația de spital in grad de cavaler,lopata de PR,casca,masca,basca de col.(r),cu scuze și lacrămi fierbinți de la alegatorii din toate zonele?
  Se mai poate face haz de necaz,insă, domnule prefect pus de același domn Flutur,poate veți reflecta și la următoarele:
  – nu degeaba fug toti de noi ca dracul de tamâie,unde te-ai duce și scapi porumbelul că ești din Suceava, se face culoar și distanță „socială” în jurul tău,lumea se uită la tine ca la ciumați,dacă te pune dracu’ să mai zici ceva și despre „hai în Bukowina” există și pericolul să o iei peste mască,adică peste bot…Dincolo de efectele propagandei de doi bani facută de Flutur,lumea ne consideră,pe drept cuvânt,niște sălbatici duși/întorși din diaspora,culegatori de spragel sau ștergătoare de kur a căror principală ocupație a fost și incă mai este,in timpul liber sau de sarbatori,raspândirea coronavirusului și fentarea regulilor de comportament social…
  – cum ai pretinde că nu este așa când peste un sfert din numărul celor bolnavi din țară sunt din Suceava? Locul 8-9 la turism (cât de iluzoriu si alunecos domeniu economic,iaca,na…) și locul 1 (unu) la morți de coronavirus,nu?
  – cui se datorează toate acestea? Adecă,pe vremea in care nici Wikipedia nu avea date despre coronavirus,mai ales in butaforia domnului Flutur,deci pe atunci se știa precis ale cui sunt „meritele”,cf. Maria Loghin-Suceava,o bardă de casă a domnului Flutur (adică de hacienda,că de casă cât un raion,hmmm,cine a mai auzit?) Deci:
  “In frumoasa Bucovina
  Cu aroma de slanina
  De vin fiert si de jumari
  Vin romani de peste mari si tari.
  Si in prag de sarbatoare
  Vreau sa va fac o urare
  Sa va luminati la minte
  Ca Nehifor nu-i cuminte.
  Suceveni sa nu uitati
  Pe Flutur sa il votati.
  Numai el este salvarea
  Sufletul si alinarea
  Bucovinei mele dragi.”
  Cine a „adus”,cine „a cerut”,cine s-a fotografiat cu toată recuzita de la garderoba de război a Cj al PDL,cine a pus țok-urile ziariștilor specializati în puparea kurului pe câțiva kreuzeri la stația de amplificare a căminului cultural,cine a aprobat bani publici pentru blasfemii culturale,pentru fonduri deturnate spre buzunarele pretenilor?
  – nu suntem salbateci,dar cum suntem? Caminele de batrâni,stabilimentele pentru bolnavi neuropsihici,adica cele de la Costâna,Sasca-Mică,Zvorâștea,Bogdanești, Radauți,sute de asistați numiți cinic „beneficiari” sunt atiunși de morbul ucigaș și lăsați,la plesneală,la ce pică,la ce va fi ,chiar la locul crimei… Ziarele titrează că „benificiarii” sunt liniștiți,nu cer,nu fac scandal,sunt (se deduce) mulțumiți de regimul la care sunt supuși,adică ei se kakă și se pișă pe ei ca și pâna la beleaua cu virusul,când devin prea nervoși sunt liniștiți,normal,cu furtunul cu apă rece…Atmosfera este ca din „Salonul nr. 6” a lui Cehov,dacă ăsta nu e nazism pur,atunci ce e,stimată țărancă înfierbântată? Să nu vorbim despre politica,insa acest dezastru nu este rezultatul unor politici?
  – in care spitalul nu este,sub politicile gauleiterului Flutur, o entitate medicală funcțională,cu raporturi profesionale bazate pe competență,pe empatie și eficiență,pe profesionalism,ci un studio foto,o găoace inchistrită cu bani mulți, în care ne facem poze și primim decorații,plantam platani uscați,facem și un fel de metrou între cel două „spitale”…
  – cam in maniera in care anumiți dictatori africani iși comandă uniforme somptuoase,cu decorații, eghileți și fireturi de aur,cu straie care stau pe ei ca pe prepeleac,care iși mai confectionează palate,academii,universități leit ca la London sau Paris dar care nu funcționează pentru că le lipsește logistica,logica,susținerea publica,tichia de mărgăritar pentru chel sau candelabrul de cristal pentru un bordei de chirpici,lipit cu tizâc…
  – și în care mitul pădurarului patriot,imbrăcat in „straie” populare naționale ,agreate de alogenul suprem pentru tagma numita „românii mei”,devine crez și normă de conduită,standard și etalon economic și cultural,că in sinea noastră noi suntem oarecum atonomi,nu-ș ce bou ne-a băgat in cap,tot pe filiera pădurarească, că „Bukowina” geografică (!?!?) exista de la 1292,dacă ne mai enervați și nu ne recunoașteți ,o sa solicităm și noi aplicarea prevederilor „păcii de la București”,vezi bine!
  – că noi nici nu suntem români obișnuiți,cam leneși cam frivoli,cam hoți,cam fataliști,cu puseuri de geniu sporadic,noi suntem „bukowineni” cu ie bărbătească „bukowineană”,treaba noastră e să-l slujim pe neamț, căruia i-am fost slugi credincioase și mai inainte,iaca,domnul Flutur știe chiar și câteva cuvinte in limba germană pe care le-a invățat pre când iși făcea averea sa ,la drișcuit,la Germania… El și cumnatul său nabab…
  – că abia așteptăm să croim noi ediții ale balului gospodarilor,ale horelor,festivalurilor de cal,de cetină,de brânză,de păstrăv,de plute trase cu tractorul…
  – de noi ședințe foto ale lui Flutur cu cască/bască/mască,cu alte accesorii de grad și funcție,dă-le-n **da mă-sii de pandemii,avem suficienți nebuni și proști ,JaWohl,la război ca la război,mai și moare prostul,important e sa supravețuiască factorii de decizie,nu ?…
  – de aia eu zic că e bine să pregătiți, așa cum bine faceți acum, momentul apoteotic al revenirii lui Flutur cu depline puteri pe pagina întâi a ziarului,cu fotografia sa cu fruntea încrețită,cu ochelarii pe nas,cugetând adânc la mărețul destin al Bukowinei kovidale…
  – ba chiar să aducem un grup de buciumași de la Sasca-Mică sau de la Costâna,să-i cânte și din drâmbă iar dumneavoastră personal să vă afișați in aceeași ie,bașca trâmbițașii imbrăcați,firește,in ie bărbătească bukowineană,un simbol al managementului fluturist al județului nostru,pe cât de incercat,pe atât de hulit de către invidioși…

  Răspunde
 5. Torquemada13

  De acord ! Suceava nu trebuie blamata. In momentul in care Vasluiul a fost adus in comparatie totul se naruie. Nu folositi tipare ignorante. Daca ne referim la Vaslui: are cei mai putini infectati cu Covid-19 din Moldova (desi au venit mii din strainatate si aici), iar infectia a pornit de la o intrunire a penticostalilor intr-un sat al comunei Garceni (iar pastorul era sucevean, o ironie a sortii). Vasluiul da mai multi academicieni Moldovei decat Bucovina (acad. Viorel Barbu-matematician-este cel mai titrat academician al Romaniei, profesor titular in mari universitati din lume; este de loc din Deleni-Vaslui). Municipiul Vaslui este foarte frumos, nici nu poate fi comparat cu multe orase din Bucovina (spre exemplu municipiul Campulungul Moldovenesc, aflat intr-o eterna restaurare, altminteri mai mult o ruina in zona centrala). Sunt multe de spus. Nu cautati sa ramaneti pe piedestal dand cu piciorul in frati. Nu sunt vasluian, dar cunosc locurile. Vasluiul nu merita asa ceva. Sabloane puse de ignoranti. In Vaslui statul (si cel comunist si cel „capitalist”)a investit foarte putin (ca in toata Moldova altminteri). Stiti care este motivul: Moldova este aproape de rusi care o pot ocupa oricand. Ceausescu a investit in Craiova de 30 (treizeci de ori) mai mult ca in Iasi (desi Iasul tot sta mai bine). Asta e Romania ! PACAT !

  Răspunde
  • elena

   După ce-am citit toate comentariile nici nu ştiu ce să mai cred. Oricum, îmi pare tare rău de Suceava dar şi Vasluiul este al lui Ştefan cel Mare. (nu sunt din Vaslui)

   Răspunde
 6. Ela

  Imi pare tare rau de ce se-ntampla acolo! Vor trece ani pana cand se vor pune pe picioare,insa nu ne insultati pe noi,cei care traim la Vaslui,ca n-avem nicio vina .Nu suntem cetateni de rangul 2 asa cum lasati sa se creada din articolul asta.Moldova,pe vremea lui Stefan cel Mare se intindea de la Ceremus si pana la Galati si nu se vorbea in nici o cronica despre cat de gospodari erau,cei din Tara de Sus. Toti erau moldoveni si daca vreti sa stiti,sunt sate care se numesc Munteni de Sus,de Jos,Mocani,Muntenesti iar locuitorii lor sunt urmasi ai celor care s-au stabilit aici,acum cateva sute de ani de la munte,venind cu oile la iernat.Mai mult,batranii acestor sate vorbesc in grai, ca in Bucovina si se imbraca in costume populare care au multe in comun cu cele ale dvs.Adevarat, ca austriecii v-au disciplinat,asta se vede de la o posta si cadrul natural a oferit si ofera resurse pe masura,in timp ce noi,am dus-o mai rau,pt ca investitiile ne-au ocolit si pe vremea comunismului,dar si acuma,insa nu loviti in noi.Ce-i nebunia asta,ca noi suntem bucovineni si voi niste amarati de la Vaslui!!

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.