Focarele de hepatită A care evoluează la ora actuală în județ ar putea fi stinse în scurt timp. Datele centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că numărul îmbolnăvirilor în rândul populației din zonele afectate de hepatita A sunt în scădere marcantă, numărul de cazuri fiind mai mic cu 50% în ultima lună.

Astfel, în noiembrie, medicii din județ au raportat 68 de îmbolnăviri prin hepatită A, comparativ cu 139 în octombrie. ”Apreciem evoluţia epidemiologică în scădere, deşi apar în continuare cazuri grupate în câteva localităţi ca Mironu, Burla, Horodnic de Sus, Voievodeasa”, se arată într-un comunicat de presă transmis de directorul adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.

Potrivit documentului, din cele 68 de cazuri de îmbolnăvire, 59 au provenit din mediul rural şi nouă din mediul urban. 40 dintre pacienți au fost persoane de sex masculin, iar 28 de sex feminin. Vârstele extreme la care a apărut boala sunt 1 an (patru cazuri) și 52 de ani (un caz), dar cea mai afectată categorie de vârstă a rămas 5-9 ani, cu 30 de cazuri de îmbolnăvire.

Conform comunicatului, focarele de hepatită A care au necesitat o monitorizare specială și măsuri susținute de prevenție evoluează în Mironu, unde s-au consemnat în total 63 de cazuri, dintre care 13 în luna noiembrie, Burla – focar cu un total de 41 de cazuri, dintre care 13 în luna noiembrie, Mitocu Dragomirnei – focar cu un total de 23 de cazuri, dintre care șase în luna noiembrie, Șcheia – focar cu un total de 25 de cazuri, dintre care cinci în luna noiembrie, Voievodeasa – focar cu un total de 15 cazuri, dintre care zece în luna noiembrie.

”Până în prezent, în județ, DSP Suceava a distribuit 898 de doze de vaccin antihepatitic A, care au fost deja administrate copiilor din focare. În plus, au fost achiziționate încă 1.000 de doze de ser care vor sosi de la firma distribuitoare în una, două săptămâni. Costul unei doze de vaccin este de aproximativ 70 de lei. Până acum, s-au distribuit produse dezinfectante în valoare de 30.000 de lei”, se mai arată în comunicatul transmis de dr. Cătălina Zorescu și în care se precizează că majoritatea cazurilor din județ au fost tratate în spitalele din Suceava și Rădăuți, toate cu evoluție favorabilă și fără complicații majore.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.