Statisticile Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava înregistrează și în acest an o creștere a numărului de avorturi, tendință înregistrată încă din anul 2009. Cu toate acestea, rămâne mare numărul avorturilor spontane, cauzate de cele mai multe ori, de boli netratate la timp.

picior-burtica-gravidaNicio suceveancă nu a recurs la avort în primul trimestru al anului 2013. În 2012, din datele statistice oferite de  Direcția de Sănătate Publică (DSP), în Suceava au înregistrat 1832 de întreruperi de sarcină, din care 1197 întreruperi de sarcină în spitale și cabinete de obstetrică – ginecologie aflate în rețeaua publică și 635 de întrerupere de sarcină aflate în rețeaua privată.

În primul trimestru al anului 2013, din cele 530 de întreruperi de sarcină, 359 au fost făcute în spitalele aflate în rețeaua publică și 171 aflate în rețeaua privată. O femeie cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani și-a provocat singură un avort, fapt consemnat în statisticele DSP.

Îngrijorător rămâne faptul că multe dintre avorturi, 44 în acest an, au avut loc la tinere cu vârsta între 15 și 19 ani.

În 2011 au fost înregistrate 1741 de cereri și pierderi de sarcină în județul Suceava. Numărul a fost mai mic în 2010, deoarece clinicile particulare nu aveau responsabilitatea de a raporta întreruperile de sarcină. Totuși, în 2009 au renunțat să devină mămici 1354 de femei.

Potrivit specialiștilor, scăderea numărului de avorturi este în primul rând o consecință a intenselor campanii de educație sexuală și a programelor de acordare gratuită a produselor anticoncepționale. Și totuși, la aceste cifre nu se poate spune că situația este foarte bună.

Tot din statistică reiese un număr încă foarte mare al avorturilor spontane. Acestea sunt grefate de cele mai multe ori pe fondul unor boli ale mamei, netratate la timp. Și cum multe dintre tinere, mai ales din mediul rural, nu se înregistrează și nu se prezintă la medic decât atunci când este prea târziu, intervenția specialiștilor constă doar în a salva viața tinerelor care trec printr-o astfel de experiență. De la începutul acestui an, DSP Suceava a înregistrat 73 de avorturi spontane, la toate categoriile de vârstă. Deși specialiștii recunosc că munca de prevenție și educația făcută la nivelul județului a început să-și arate roadele, tot ei se arată sceptici în ceea ce privește eradicarea fenomenului de avort.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.