Mai puţini elevi în clase şi mai mult timp alocat fiecărui şcolar. Noua Lege a Educaţiei, care a trecut de Parlament, prevede reducerea drastică a numărului de copii în clase. Şi asta în condiţiile în care acum sunt şi 38 de elevi la o oră. Părinţii şi profesorii aplaudă iniţiativa.

În prezent, în medie, într-o clasă primară spun ,,prezent” zilnic aproximativ 30 de elevi. Dacă legea se va modifica, numărul lor se va reduce considerabil. Astfel într-o clasă vor fi între 17 şi 22 de copii.

Mai mici ar urma să fie şi grupele de grădiniţe. Acestea vor avea între 6 şi 17 copii. În schimb, în clasele din ciclul gimnazial, liceal şi postliceal, ar trebui să fie între 22 şi 26 de elevi. Într-o clasă cu şcolari cu deficienţe vor fi cel mult 10 elevi.

În timp ce media europeană este de 21 de elevi în cursul primar şi 23 în cel gimnazial, realitatea din şcolile româneşti depăşeşte cu mult aceste cifre. Sunt clase care au chiar şi 39 de elevi.

Daniela Voinea, directorul Şcolii ,,Sfinţii Voievozi” – Un, doi, trei copii în minus într-o clasă contează fantastic de mult în economia orei, în modul nostru de a interacţiona cu toţi copiii clasei.

Părinţii îşi doresc mai multă atenţie pentru copiii lor

Fiul lui Valentin este elev în clasa întâi. Se numără printre norocoşi, pentru că are doar 27 de colegi de clasă. Tatăl crede însă că învăţătorul abia le face faţă.

Profesorul, educatorul şi aşa mai departe ar avea pentru fiecare copil timp mai mult

Asociaţiile de părinţii atrag atenţia că măsura reorganizării nu este suficientă pentru că există o excepţie de două locuri în plus pentru fiecare clasă.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Trebuie reglementate bine aceste excepţii, astfel încât să nu mai apară transferuri peste noapte.

Sindicaliştii dau asigurări că există suficiente cadre didactice care să acopere toate orele, chiar dacă vor fi mai multe clase.

Cornelia Stavri, secretar general Federația Sindicatelor din Învăţământ – Se reduce numărul de ore din planul cadru, dar se redistribuie pe clasele nou înfiinţate şi se asigură creşterea procesului intructiv-educativ

Legea Educaţiei mai prevede ca elevii să beneficieze de transport gratuit la şcoală şi să nu plătească bilet de intrare la muzee, teatre şi evenimente culturale. Legea a trecut de Parlament şi trebuie semnată de preşedinte.

Sursa: Observator

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.