În 2015, cu un an înainte de a fi lansat primul zbor charter de pe Aeroportul Internațional Suceava, tour operatorii turci au observat o cerere mare pentru pachetele turistice cu destinația Antalya, cu plecare din zona de nord a Moldovei.

În acest sens, în anul 2016 aceștia au conceput pachete turistice cu zbor charter și au perfectat contracte cu diverse companii aeriene care au zburat de pe aeroportul din Suceava.Povestea aceasta de succes a început cu cei de la tour operatorul Prestige Tour. Aceștia în frunte cu cu Aytac Acikgoz, cofondator NEED TOUR România, pe atunci directorul de dezvoltare al agenției Prestige Tour alături de Elena  Anghel, actual manager Prestige Tour, au început totul de aici, din Suceava.

Dacă în 2016 acești tour operatori făceau pionierat, în 2017 lucrurile treceau la un alt nivel și asta deoarece aeroportul din Suceava, prin managementul pe care l-a oferit, a știut să mențină și să încurajeze atragerea acestor zboruri. Un alt factor extrem de important, pe lângă deschiderea aeroportului, a fost modul în care agențiile din Suceava, Botoșani și Neamț au știut să vândă pachetele puse la dispoziție de marii tour operatori turci.

În continuare, vom face o analiză pe ultimii doi an în ceea ce a însemnat această piață pentru cei care au zburat de pe Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava.

În anul 2017 oferta turistică pentru turiștii din zona de nord a Moldovei a fost una extrem de tentantă față de primul an când au zburat de pe aeroportul sucevean, doar două chartere. Concret, în 2017 tour operatorul Kusadasi venea cu două destinații:  Zakynthos – Grecia și  Antalya – Turcia.

Zborul spre Zakynthos a fost efectuat de compania AIR Bucharest, cu o aeronavă Boeing 737-300, cu o capacitate de 148 de locuri. Perioada în care această agenție a dus și a adus turiștii a fost 7 iunie- 27 septembrie 2017. Această destinație a fost preferată de 2016 turiști, fiind efectuate 16 zboruri.

În 2018 numărul acestora a crescut la 2345, cursa efectuându-se cu aceeași aeronavă de 148 de locuri, singura modificare fiind faptul că în perioada 6 iunie – 26 septembrie au fost efectuate 17 curse.

Spre Antalya tour operatorul Kusadasi a avut 15 zboruri în perioada 12 iunie – 18 septembrie, cu o aeronavă Boeing 737- 300 de 148 de locuri. Gradul de îmbarcare pentru această perioadă a fost de 95,92%, mai concret 4259 de pasageri au zburat cu Air Bucharest de pe Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava. Trebuie amintit faptul că această companie a avut în lunile iulie și august 2017 un grad de îmbarcare de 100%.

Tot spre Antalya o alternativă pentru tour operatorul Kusadasi a fost Prestige Tour. Aceștia au operat acest zbor cu un Airbus 321-200 de 216 locuri de la compania Atlas Global. Nu mai puțin de 6042 de pasageri din această zonă au zburat în perioada 9 iunie – 15 septembrie 2017 spre însorita Antalie. Gradul de îmbarcare a fost de 93,24 %, cu precizarea că în luna august aeronava celor de la Atlas Global a fost plină 100%.

În 2018, pe lângă cele două firme de turism, de pe Aeroportul „Ștefan cel Mare”, un important tour operator turc, dar care și-a deschis o filială în România, lansa un zbor spre Antalya din Suceava. NEED TOUR propunea turiștilor din Suceava, Botoșani și Neamț vacanțe de neuitat la cele mai bune prețuri. Compania aeriană turco-olandeză Corendon a asigurat zborul spre Antalya cu două tipuri de aeronave. Un Airbus 320 de 174 de locuri și un Boeing 738 de 189 de locuri, efectuând 16 zboruri și având un grad de îmbarcare de 80%. Cei de la Need Tour au reușit pentru primul an să deservească în perioada 3 iunie – 16 septembrie 2018 nu mai puțin de 4338 de turiști pentru frumoasele plaje din Lara, Bodrum, Side, Alanya sau Kemer.

După ce în 2017 au avut rezultate extrem de bune, cei de la Prestige Tour, au pus un nou zbor în perioada 1 iunie- 21 septembrie 2018. Zborul a fost efectuat cu Atlas Global, care a pus la dispoziție o aeronavă Airbus 321 de 218 locuri. Pentru cele 17 curse gradul de îmbarcare a fost de 93%, în cifre absolute aceasta însemnând 6882 de pasageri.

Cei care au mizat extrem de mult pe apetitul celor din zona de nord est de a călători au fost cei de la Kusadasi care au avut două zboruri pe săptămână în Antalya. Aceștia au avut un program de zbor începând cu 28 mai și până în 21 septembrie, cursele fiind realizate cu Air Bucharest. Gradul de îmbarcare a fost unul extrem de bun: 81,08 %. Profitând de faptul că au anunțat zborul devreme și dispunând de aeronavă proprie, cei de la Kusadasi au avut numai de câștigat, nu mai puțin de 8916 turiști alegând ofertele de vacanță ale acestei companii.

Dacă în 2017 elementul de noutate îl reprezenta zborul spre Zakynthos, propus de Kusadasi, în 2018 cei de la Prestige Tour au pulsat și au adus în atenția sucevenilor o destinație foarte pitorească: Bodrum.

Deși au schimbat aeronavele foarte des, operând cu Tailwind, Onur Air și Tarom cei de la Prestige au dus în Bodrum 3445 de turiști în perioada 4 iunie – 17 septembrie. În cele 16 zboruri efectuate din Suceava, și cu un grad de îmbarcare de 66,90% putem concluziona că și această destinație a fost una de succes.

Dacă în 2017 de pe Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” au zburat în vacanțe cu avioane charter 12.317 de turiști, în anul 2018 numărul acestora s-a dublat, ajungând la cifra de 25.926.  De aici și interesul major al tour operatorilor pentru această zonă extrem de „fertilă” în ceea ce privește potențialii turiști.

2019, anul în care se va testa potențialul pieței turistice din această zona. În 2019 nu mai puțin de 9 chartere vor zbura de pe Suceava

 

Această creștere a numărului de curse charter, dar și dublarea numărului de turiști este un indicator destul de bun în tendința care se preconizează pentru vara lui 2019.

De aceea  încă doi tour operatori  vor avea câte o cursă charter de pe aeroportul din Suceava spre Antalya – o zonă preferată de români, iar unul către o stațiune de lux din Egipt, Hurgada.

Perspectivele cele mai sigure le oferă, cel puțin deocamdată, tour operatorul turc FIBULA care propune turiștilor un zbor charter spre Antalya, începând cu 13 iunie și până pe 19 septembrie. Ziua de operarea a vacanței va fi joia, iar tarifele încep de la 516 € de persoană pentru un hotel de cinci stele, în regim all inclusiv.

Al doilea tour operator care se prefigurează că va opera curse charter de la Suceava este Paralela 45 care a anunțat că are în plan un zbor spre Antalya. Inițial, agenția de turism Paralela 45 a lansat charter către Antalya, Turcia, din orașele Arad și Oradea, pentru ca în următoarele luni să deschidă curse similare și din Baia Mare, Bacău și Suceava.

Potrivit www.ziarulfinanciar.ro, din planurile agenției pentru 2019, face parte și lansarea curselor către Tunisia, dar și deschiderea unei curse directe către Bodrum (Turcia) pornind din Cluj-Napoca.

Mai trebuie precizat că și compania Christian Tour a anunțat în această vară intenția de a opera cu un zbor de pe Suceava spre Egipt, în stațiunea Hurghada. Pe pagina de internet a celor de la Christian Tour se pot face deja rezervări de la Suceava spre Hurgada, plecările fiind în fiecare zi de vineri cu începere din data de 24.05.2019 și până în data de 20.09.2019 iar tarifele încep de la 341 € de persoană.

Surprizele nu se opresc aici și potrivit sitului tour operatorului Kusadasi, începând cu 7 aprilie și până pe 20 octombrie cei din zona Nord Est vor putea să își facă vacanța în Hurgada – Egipt. Va fi extrem de intersant să vedem câți turiști vor alege această frumoasă destinație. Cei de la Kusadasi propun pentru respectiva perioadă prețuri începând cu 450 de euro de persoană pentru 7 zile în regim All Inclusiv la un hotel de 5 stele. Zborurile vor fi efectuate de Air Bucharest și vor fi operate duminica.

Conform specialiștilor din turism piața încă nu este saturată, de aceea este loc pentru 8-9 zboruri charter de pe Aeroportul din Suceava. Mihai Costea, cofondator Campion Tour, crede că unii turiști vor renunța la litoralul bulgăresc și vor alege Turcia sau Egipt.

„Cred că în 2019 vor fi destul de mulți turiști care vor renunța la litoralul românesc sau cel bulgăresc. Spun asta deoarece vor avea de ales între a merge într-un loc în care poate au mai fost și a mai pune 100 sau 200 de euro în plus pentru a pleca în Antalya sau în Hurgada. În acest moment un turist plătea circa 1000 de euro pentru un hotel bun de patru stele în Bulgaria. Cu aceiași bani vor putea merge în Antalya în 2019 datorită concurenței care se preconizează. Un alt aspect interesant e faptul că turistul român, odată ce descoperă o destinație care l-a încântat, în următorul sezon se întoarce cu rudele”, a precizat Mihai Costea cofondator al agenției de turism  Campion Tour.

Acesta a mai spus că în final cel care va avea de câștigat va fi turistul, care va avea la dispoziție oferte foarte bune pentru vacanța din vara lui 2019.

Pe lângă noutățile Egipt, operat de Christian Tour și Kusadasi, respectiv Antalya, oferită de FIBULA,  vara viitoare se anunță extrem de bună pentru turistul sucevean. Și asta deoarece unul dintre cei mai mari tour operatori, NEED TOUR România a anunțat pe pagina de Facebook că va continua să ofere turiștilor momente de neuitat în Antalya. Cel mai probabil vacanța propusă de NEED TOUR România va fi în weekend, așa cum a fost și în acest an. Curse charter spre Antalya propuse de NEED TOUR vor fi în fiecare sâmbătă, cu începere din 8 iunie 2019 până în 14 septembrie 2019.

Nici cei de la Prestige Tour nu cred că vor renunța la această piață atractivă și vor continua cu cele două zboruri spre Antalya și Bodrum. Rămâne de văzut care vor fi ofertele propuse către agențiile de turism din Suceava, Botoșani și Neamț.

După ce au anunțat zborul către Egipt cei de la Kusadasi, și datorită faptului că în 2018 au efectuat 38 de zboruri de pe Aeroportul din Suceava, este prea puțin probabil ca aceștia să renunțe la cursa spre Antalya. Singura necunoscută este dacă zborul spre Zakynthos va mai fi operat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.