Cetateanul australian identificat sub numele de Brenton Tarrant, autorul atacului din Noua Zeelanda, scrisese mai multe nume de personalitati istorice pe armele din dotare si pe incarcatoarele lor. Printre figurile istorice se numara si doi domnitori romani.

In una dintre ultimele sale postari pe contul de Twitter, inainte ca acesta sa fie sters, Brenton Tarrant (28 de ani) a postat mai multe imagini cu incarcatoarele armelor. Pe unul dintre incarcatoare se poate lesne observa numele lui Serban Cantacuzino, domnitor al Tarii Romanesti intre 1678 si 1688.

Numele domnitorului Moldovei, Stefan cel Mare, poate fi vazut in momentul in care, inainte de a intra in moscheia Al Noor, Brenton Tarrant incarca pusca cu care este inarmat. Numele este vizibil pe patul pustii.

Pe incarcatoare, Tarrant a mai scris si numele amiralilor Dmitri Seniavin si Edward Codrington, al ofiterului venetian Marc Antonio Bragadin sau al guvernatorului austriac Ernst Rudiger Starhemberg, care a tinut piept otomanilor in Asediul Vienei.

Toate aceste figuri istorice au un element comun: intr-un moment sau altul al istoriei au luptat impotriva dominatiei musulmane a Imperiului Otoman.

Cel putin 49 de persoane au murit si alte 20 au fost grav ranite in urma a doua incidente armate produse vineri la moscheile Al Noor si Linwood din Christchurch.

Brenton Tarrant a fost acuzat de crima si va fi judecat sambata. Alte trei persoane au fost arestate, una dintre acestea urmand sa fie eliberata. Autoritatile au anuntat ca niciuna dintre persoanele arestate nu se afla pe lista de suspecti teroristi.

Politistii au recuperat mai multe arme de la locul incidentului si au descoperit doua vehicule incarcate cu exploziv in apropierea celor doua cladiri.

Cele doua moschei erau pline cu credinciosi, care se adunasera pentru slujba de vineri dupa-amiaza.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.