Fălticeni. Sâmbătă dimineța. Zi mohorâtă și umedă. Pe la bisericile din dealul târgului, Oprișeni și Fălticenii Vechi, lumea împărțea pomană de sufletul celor morți. Sfințișori și colivă. Plăcinte și cornuri cu rahat.

Candidatul PNL, Liviu Mihăilă, alături de Gheorghe FluturPoate prind un os…

În centrul vechi al urbei, undeva aproape de Biserica „Adormirea”, unde-i cea mai vestită și mare sală de nunți din oraș, la „Dumbrava”, puzderie de mașini din care coborau oameni îmbrăcați cu haine de duminică (chiar dacă era sâmbătă – zi de pomenire). „Trebe să cie o nuntă mare, măi băitani!”, exclama o femeie săracă. Ea de obicei adună cartoanele de la buncăre sau gunoiul de la magazinele din zonă. În urma ei număr cinci câini comunitari. O urmează cu speranță. Poate prind un os. Dintr-o elegantă și nouă limuzină de teren, culoare maro, coboară fostul primar din Fălticeni, Vasile Tofan. Din altă mașină coboară Gheorghe Flutur, fost președinte de Consiliu Județean. În urma lor se încolonează, repede, opt – nouă bărbați. Merg în urma celor doi cu speranță. Poate prind un os. Lângă crâșma „Dumbrava”, unde se fac multe: nunți, cumătrii sau parastase, o movilă mare de nisip. Și doi muncitori care scormoneau cu lopata în movilă. Peste gard trec: Tofan, Flutur și cei opt – nouă bărbați cu osul sau mai exact care așteaptă osul. Unul dintre muncitori își aprinde o țigară sprijinit în coada lopeții și strigă: „Hai la muncă uăi ! Mai lăsați gargara și minciunile!”. Flutur, Tofan și cei opt – nouă bărbați, ăia cu osul, trec grăbiți și nu aud nimic. Muncitorul oftează și îi spune colegului de lopata: „nimeni nu muncește, astăzi, numai noi am căzut de proști”.

PNL la Fălticeni: ,,Aproape gata. Aproape în regulă”

Doi tineri stau pe niște catalige foarte înalte în ușa cârciumii „Dumbrava” și țin un afiș mare pe care scria: „Vasile Liviu Mihăilă primar al Municipiului Fălticeni”. În interior, în sala de mese amenajată peste noapte în sală de conferințe lume multă. Aproape 200 de oameni. Mulți bugetari. Bugetarii de dreapta. Învățători, profesori, doctori, funcționari publici. Pe scenă urcă Vasile Tofan. În rândul din față stau actorii principali: Gheorghe Flutur, Ioan Balan, Ion Lungu, Sanda Maria Ardeleanu, Steliana Miron.  Tofan vorbea „Hai că suntem aproape gata. Suntem aproape în regulă…” și Flutur în jos se uita, pierdut în privire și cu o față care într-un alfabet non-verbal exprima : „of… să treacă mai repede și asta!”

Coman, în viziunea lui Tofan: „un șmecheraș” care „merge la păcănele”

Fostul primar Tofan simte că nu prea are priză. Sau dacă are priză nu are curent la ea. Forțează puțin nota discursului de început încercând să respundă la întrebarea:  „De ce un popă la Primăria Fălticeni ?” cu următorul răspuns: „În loc de un șmecheraș punem pe cineva să slujească”. Nu să facă sluj cum greșit s-ar putea înțelege. „Unii îmi pun întrebări”, continuă fostul primar de Fălticeni, ing. Vasile Tofan. „Și de acum oamenii ce-o să facă, o să meargă toți la biserică? Păi ce-ar fi rău în treaba asta, păi decât la păcănele, mai bine la o slujbă în fața altarului, nu? Decât la crâșmă, mai bine la o îngenunchere măcar din când în când…”. Candidatul Liviu Vasile Mihăilă, lipit cu umărul de umărul soției, se uita fix la Tofan și aproba cu un singur gest: aplauda. Flutur era tot: trist, mâhnit, gânditor, ușor absent.

Și scurte declarații din sala de nuntă… fără dansul găinii sau furatul miresei, dar cu „adrisanți” cunoscuți: Nechifor, Stan, Coman

Popa-candidat PNL pentru primăria din Fălticeni, Vasile Liviu Mihăilă: „Eu nu vreau să-l atac pe Cătălin Coman, deși aș avea foarte multe lucruri să-i reproșez, i le voi spune personal, bărbătește. L-am invitat la lansare și pe Coman și pe Nechifor, dar n-au venit, m-au dezamăgit enorm, înseamnă că le-a fost frică. Mă aflu în postura de candidat la primărie pentru că am văzut niște oameni care nu se tem de Dumnezeu și nu au nicio frică, nicio jenă ! (…) A început revoluția iubirii noastre pentru Fălticeni (…) Dumnezeu m-a iertat mult pentru că am greșit mult pentru că mă iubește mult” … „Bine ar fi să faceți o pauză, e de ajuns, treziți-vă, faceți un pas înapoi (n.r. sunt cuvintele adresate de Mihăilă la adresa deputatului PSD din Fălticeni Ioan Stan). Dați-vă un pic mai la o parte, sunt de ajuns patru ani de înjosire”. Deputat Sanda Maria Ardeleanu, cu finețea cunoscută și zâmbetul pe buze, spunea la „nunta’’ popii de la restaurantul „Dumbrava’’: „Fălticeniul este blestemat să rămână în zona așteptării.”

Nu am auzit de la Mihăilă mai nimic despre viitoare proiecte pentru oraș. În schimb, s-a vorbit foarte mult despre: iertăciune, plecăciune, spovedanie, izbăvire etc. „Și cu asta ce-am făcut ?”, vorba actorului. Asta că tot îi place, mult, lui Mihăilă teatrul. Actrița Draga Olteanu Matei, deși s-a anunțat că va fi prezentă la eveniment, nu a venit.  În schimb, Mihăilă are un imn de campanie. Ați văzut voi nuntă fără lăutari ? „Luptăm, muncim / Fălticeni să înflorim / Luptăm, muncim /Cu Mihăilă reușim, cu Mihăilă reușim”. Bun așa, rău cum e. ,,Lansarea asta a fost măcar… altceva”, spunea un vechi pedist, foarte apropiat pe vremuri de fostul deputat Sandu Alecu, care pleca de la restaurantul „Dumbrava”, spre crâșma alăturată.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.