De mai bine de două luni, poliţiştii mediatizează intens recomandările preventive pe linia prevenirii înşelăciunilor cu sprijinul constant al reprezentanţilor mass-media. Cu toate acestea, în special persoanele vârstnice cad în continuare victime ale înşelăciunilor, prin diverse moduri de operare.

În ultima săptămână, s-au evidențiat două cazuri în care bătrâni de peste 80 de ani încearcă să facă „afaceri” avantajoase, însă din păcate rămân fără banii agonisiţi o viaţă.

În cursul zilei de sâmbătă, 09 august, I.P.J. Suceava a fost sesizat despre faptul că în jurul orei 13.00, persoane necunoscute i-au sustras unei femei de 87 ani, din comuna Şcheia, o sumă de bani. Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că în jurul orei 11.00, la domiciliul victimei a venit un grup de 4 persoane, care s-au oferit să-i vopsească acoperișul locuinței. După ce s-au înțeles asupra prețului și au primit 600 lei, cele 4 persoane au început vopsirea acoperișul locuinței, dar în prealabil au pătruns în locuință, sub pretextul de a verifica prizele electrice unde urmau să conecteze compresorul folosit la vopsit. Ulterior, unul din cei care vopseau acoperișul locuinței a declarat victimei că nu mai au vopsea pentru a finaliza lucrarea, motiv pentru care vor pleca, urmând să revină în cursul săptămânii viitoare. În momentul în care partea vătămată a rămas singură, aceasta a constatat faptul că din locuință i-a fost sustrasă suma de 8.800 lei.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului.

Poliţiştii reamintesc faptul că un mod de operare distinct îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu sau oferta de a efectua anumite lucrări gospodăreşti. Toate acestea sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa victimei, iar în momente de neatenţie sunt sustrase bunuri şi valori din casă. De aceea, polițiștii recomandă cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care de cele mai multe ori sunt la preţuri mari şi calitate mică. De asemenea nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile. Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, se recomandă să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane. În cazul în care aveţi suspiciuni cu privire la faptul că sunteţi înşelaţi apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!

Poliţiştii recomandă efectuarea de activităţi de comerţ doar în spaţiile special amenajate şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind actele de comerţ.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.