Înşelăciunea, în oricare din variantele sale, este o infracţiune contra patrimoniului, constând în înşelarea încrederii participanţilor la raporturile juridice patrimoniale, fapt absolut intolerabil în cadrul acestora. În toate sistemele de drept înşelăciunea ori escrocheria este o faptă incriminată şi sancţionată. Polițiștii suceveni prezintă câteva situații de escrocherie , dar vă oferă și câteva sfaturi, cum să vă păziți de escroci.

Scopul acestei reglementări este acela de a-i proteja pe cei ce îşi exercită cu bună-credinţă drepturile şi libertăţile economice, comerciale, inclusiv pe cele contractuale. La data de 07.08.2015, ora 11.00, Poliţia municipiului Suceava, a fost sesizată de un localnic de 30 de ani, despre faptul că a fost înşelat cu un telefon mobil de o persoană necunoscută. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, la 05.08.2015, partea vătămată a identificat un anunț pe un site, din care reieşea faptul că, se oferea spre vânzare un telefon mobil performant, la preţul de 1.800 lei.După ce a contactat persoana care a postat anunţul, victima a fost asigurată de acesta cu privire la faptul că telefonul este original şi au convenit ca tranzacţia să aibă loc prin intermediul unei firme de curierat, în sistem ramburs. Astfel, în 06.08.2015, după ce a primit coletul, a achitat contravaloarea şi a verificat, bărbatul de 30 de ani, a constatat faptul că a primit o replică şi nu un telefon original. În cauză s-a fost întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate de polițiști în vederea identificării autorului şi recuperării prejudiciului.

Din păcate, din cauza unei instruiri precare ori pur şi simplu din prea mare dorinţă de a obţine un câştig sau a economisi sume de bani, mulţi dintre cetăţeni dau curs acestor mesaje care nu sunt altceva decât nişte capcane puse de indivizi care vor să profite pe spatele altor semeni.

Pagubele sunt de multe ori mari iar făptaşii din lumea virtuală sunt foarte greu de prins.
Tocmai de aceea atragem încă o dată atenţia cetăţenilor cu privire la modul de achiziţionare a bunurilor de pe site-urile de internet, pentru a se asigura cu privire la calitatea şi conformitatea acestora, precum şi cu privire la date minime referitoare la vânzător.

Deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora.

La data de 08.08.2015, ora 12.10, prin ”S.N.U.A.U. 112”, o femeie de 82 de ani, din municipiul Suceava a sesizat poliția despre faptul că, în aceeaşi zi, în jurul orei 11.30, persoane necunoscute i-au sustras din locuință o sumă de bani. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în cursul zilei, în jurul orei 11.30, în timp ce partea vătămată se afla la domiciliu, la ușa locuinței sale au venit doi bărbați necunoscuți, care s-au prezentat ca fiind din cadrul unei asociații umanitare și oferă persoanelor vârstnice diferite produse de bucătărie.
Astfel, în timp ce femeia verifica un produs, unul dintre bărbați, profitând de neatenția persoanei vătămate a sustras dintr-un dulap suma de 700 de lei, după care, cei doi, au părăsit locuința. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate de polițiști pentru identificarea autorilor și recuperarea prejudiciului.

Poliţiştii reamintesc faptul că, un mod de operare distinct îl reprezintă vânzarea unor diferite obiecte de uz casnic direct la domiciliu sau oferta de a efectua anumite lucrări gospodăreşti. Toate acestea sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa victimei, iar în momente de neatenţie sunt sustrase bunuri şi valori din casă.

De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care de cele mai multe ori sunt la preţuri mari şi calitate mică. De asemenea nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile. Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.

În cazul în care aveţi suspiciuni cu privire la faptul că sunteţi înşelaţi apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie! Poliţiştii recomandă efectuarea de activităţi de comerţ doar în spaţiile special amenajate şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind actele de comerţ.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.