Profesorul universitar doctor inginer Valentin Popa, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, a declarat că la USV se dorește înființarea unui program de studii de licență care să pregătească specialiști pentru Poliția Locală și un program de masterat în domeniul sănătății publice.

Camelia Ignătescu, conferențiar universitar doctor la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, a menționat că cele două programe noi de studii, unul de licență și unul de masterat, sunt propuse pentru anul universitar 2016-2017. Cele două cursuri au o durată de trei ani la licență, respectiv doi ani pentru masterat.

Ignătescu a precizat că pentru programul de licență vor fi alocate 60-70 de locuri, iar pentru programul de masterat aproximativ 50 de locuri.

Locurile pentru cele două programe se dorește a fi scoase la concurs pentru admiterea din 2016, pentru sesiunea din toamnă.

„Doresc să vă spun că privesc cu mare satisfacție, an de an, toate manisfetațiile științifice organizate pe domeniul administrației publice și drept. Îmi place să văd că încet încet, un colectiv de cadre didactice și științifice începe să se închege, astfel, poate vor reuși să determine și să convingă că este necesară o Facultate de Drept”, a precizat Valentin Popa.

Rectorul USV a menționat că o astfel de dezvoltare nu se poate realiza într-un singur pas și chiar dacă au trecut aproape patru ani de când s-a perceput ideea, USV se află tot mai aproape de a realiza acest proiect.

„Nu este ușor să faci o nouă facultate.Trebuie multă determinare și fidelitate către instituția noastră pentru a putea, administrativ, să creăm o astfel de infrastructură, și apoi, aceasta să se dezvolte în continuare. Mă bucur să aud că acest colectiv de la Drept și Administrație Publică, în conferințele și simpozioanele pe care le organizează, lucrează și pe domeniul didactic. Sper că vor reuși în următoarele săptămâni să finalizeze documentațiile pentru a porni două programe noi de studii, extrem de necesare societății noastre, mai ales în aceste vremuri în care se vorbește tot mai mult de reforme ale administrației publice. Credem că avem nevoie de un program de licență care să pregătească specialiști pentru Poliția Locală, care nu pot să profeseze în această meserie fără să aibă un suport adminstrativ și legislativ important”, a conchis rectorul.

Acesta a menționat că polițiștii locali sunt din ce în mai bine priviți în societatea noastră și se consideră că începe să se impună și ridicarea standardelor de educație a celor care sunt angajați în acest domeniu.

„Discuțiile au avut loc deja la nivelul conducerii adminstrative ale orașului și regiunii, și deja s-a creat ideea că acești viitori membri ai Poliției Locale ar trebui să aibă o pregătire superioară. De aceea ne gândim și noi, ca la Universitatea «Ștefan cel Mare» să înființăm, pe lângă alte universități din România, și un program de licență în acest domeniu”, a concluzionat Valentin Popa.

În încheiere, rectorul a precizat că există energie și potențial pentru a se crea și un masterat în domeniul sănătății publice, din punct de vedere al perfecționării personalului administrativ care lucrează în domeniul sănătății, și care, după cum se poate observa în ultimul timp, aceștia nu sunt numai medici.

În anul universitar 2015-2016 la universitatea din Suceava sunt 44 de programe de studii universitare de licență la forma de învățământ cu frecvență, 9 programe de studii universitare de licență la forma de învățământ la distanță, 9 programe de conversie profesională și 35 de programe de studii universitare de master, din care un program de studii universitare de master în limba engleză și unul cu dublă diplomă. De asemenea, în cadrul universității se desfășoară studii universitare de doctorat în 14 domenii, sub îndrumarea a 38 de profesori conducători de doctorat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.