Astăzi se împlineşte o lună de când Rusia a declanşat invadarea Ucrainei. Armata rusă nu şi-a îndeplinit niciunul din obiective iar în ultimele zile a trecut în defensivă. Rusia a suferit pierderi grele, potrivit experţilor militari occidentali, dar continuă să bombardeze din aer, de la sol şi de pe mare oraşele ucrainene. Pe lângă infernul din Mariupol, tot mai alarmantă este situaţia din Cernihiv, unde aproape 150.000 de locuitori nu mai au nicio cale de scăpare din încercuire. Statele Unite au declarat, oficial, că Rusia este vinovată de crime de război în Ucraina. Iar preşedintele Zelenski face apel la oamenii din toată lumea să iasă în stradă pentru pace.

De o lună, sirenele alarmei aeriene răsună zilnic la Kiev, ca şi în alte oraşe ucrainene, iar obuzele şi rachetele ruseşti fac mereu noi victime. Printre cei ce şi-au pierdut viaţa ieri s-a numărat o tânără jurnalistă, de etnie rusă, care a murit în timp ce filma distrugerile provocate de un bombardament. 

Membrii parlamentului francez au păstrat un moment de reculegere pentru victimele războiului, la cererea preşedintelui Zelenski, invitat să li se adreseze prin legătură video. 

Dar şi invadatorii au suferit pierderi grele. Între 7000 şi 15000 de militari ruşi ar fi fost ucişi, potrivit unei estimări a NATO. Iar în total, 30 sau chiar 40 de mii de soldaţi ar fi scoşi din luptă – morţi, răniţi sau prizonieri. Pe reţelele sociale apar tot mai frecvent imagini ale unor vehicule militare ruseşti distruse sau capturate de ucraineni. Aceştia au lansat, în unele sectoare, contraatacuri iar la est de Kiev ar fi respins forţele ruse cu 20 – 25 de kilometri, potrivit experţilor occidentali. 

Ministerul britanic al apărării consideră chiar că în prezent ucrainenii sunt în măsură să încercuiască unităţi ruseşti şi chiar să recucerească localităţi de la periferia capitalei.

Volodimir Zelenski: Ne apărăm vieţile, libertatea, ţara, copiii. Iar aceasta înseamnă că ne apărăm viitorul. Este un război pentru independenţă şi trebuie să învingem.

Rușii au intensificat atacurile în Donbas

Dar cu toate pierderile, armata rusă păstrează o considerabilă putere de distrugere. În timp ce la Kiev au trecut în defensivă, în Donbas unităţile ruse şi-au intensificat atacurile, cu intenţia de a încercui şi scoate din luptă forţele ucrainene concentrate pe acest front. Continuă calvarul oraşului Mariupol, unde luptele se dau acum din casă în casă, în timp ce 100.000 de localnici sunt prinşi în capcană, fără apă, hrană sau cale de evacuare. 

Iar mai aproape de Kiev, oraşul Cernihiv ar putea avea aceeaşi soartă. Militarii ruşi au aruncat în aer un pod şi au blocat, astfel, singura legătură a oraşului cu capitala. 

Localnicii nu mai au curent electric de câteva zile iar primăria a fost nevoită să raţionalizeze apa potabilă. După o evaluare amănunţită a întregii desfăşurări a invaziei, concluzia Departamentului de Stat american este că Rusia este vinovată de crime de război. 

O examinare atentă a informaţiilor disponibile în prezent, atât din surse publice cât şi de la serviciile de informaţii, susţine evaluarea anunţată de secretarul de stat: forţele ruse săvârşesc, într-adevăr, crime de război în Ucraina

Consilierul lui Zelenski: Putin nu are nevoie de pretexte pentru a ataca România

Tragedia din Ucraina ar putea fi doar prologul unei conflagraţii mult mai ample. Dacă nu va fi oprit, Vladimir Putin nu va ezita să ameninţe şi statele vecine, avertizează consilierul preşedintelui Zelenski într-un interviu exclusiv pentru Observator

Olexey Arestovici, consilier Volodimir Zelenschi: Vladimr Putin nu trebuie crezut. Putin nu are nevoie de pretexte pentru a ataca România, pentru a arunca în aer Transnistria, Polonia. Dacă poporul român vrea să-l oprească pe Vladimir Putin, ca să nu ajungă în Moldova, în Polonia, trebuie să ajute poporul ucrainean. 

În intervenţiile sale în faţa parlamentarilor şi liderilor politici din diferite ţări, preşedintele Zelensky nu încetează să solicite armament şi ajutor militar concret pentru apărarea Ucrainei. Ieri, Suedia s-a angajat să trimită 5000 de arme antitanc, Marea Britanie – 6000 de rachete iar Germania, alte 2000. Dar la împlinirea unei luni de război, Zelenski a făcut apel şi la solidaritatea cetăţenilor obişnuiţi, iubitori de pace, din toată lumea:

„Veniţi în numele păcii, veniţi cu simboluri ucrainene pentru a susţine Ucraina, pentru a susţine libertatea, pentru a susţine viaţa. Ieşiţi în pieţe, pe străzi, făceţi-vă văzuţi şi auziţi”.

Zelenski, la summitul NATO prin legătură video

Liderul ucrainean a fost invitat să participe, prin legătură video, şi la summitul NATO de astăzi. În acest timp, ucrainenii continuă să reziste fie cu arma în mână, fie în alte forme. Într-un gest simbolic de sfidare a războiului şi speranţă în victorie, un violoncelist din Harkov a oferit un scurt recital în faţa clădirilor prefăcute în ruine din centrul oraşului, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.