O micro algă toxică, ce poate provoca tulburări respiratorii şi simptome asemănătoare gripei, şi-a făcut apariţia în ultimele zile pe coasta bască franceză, determinând autorităţile să închidă plajele duminică şi să interzică scăldatul, relatează AFP.

Analizele efectuate de Agenţia Regională pentru Sănătate (ARS) au condus la concluzia că această micro algă este Ostreopsis siamensis, o specie înrudită cu Ostreopsis ovata, dar mai puţin toxică decât aceasta, cunoscută de mulţi ani în Marea Mediterană, unde în trecut a provocat cazuri de intoxicaţii şi a condus la restricţionarea accesului pe plaje.

Tulburări respiratorii, mâncărimi ale ochilor, tuse şi greaţă sunt câteva dintre simptomele descrise de persoanele care s-au scăldat, au făcut surfing sau s-au plimbat în zonă în ultimele zile.

Duminică după-amiază, alertată de salvamarii de pe plajele, conducerea Biarritz a luat decizia interzicerii scăldatului, măsură aplicată şi de localităţile învecinate, Bidart şi Saint-Jean-de-Luz.

″Prezenţa acestor alge este o premieră în Biarritz″⁣, a declarat luni primăria.

Însă, cazuri de infecţii similare au fost raportate anterior în septembrie 2020 pe plajele din Hendaye.

Micro alga, care se fixează pe alte alge şi pe pietre, este prezentă în apă, uneori la suprafaţă. ″Citotoxina pe care o conţine poate fi transportată şi de vânt″⁣, a explicat Marc Valmassoni, responsabil în cadrul programului pentru calitatea apei al organizaţiei Surfrider Foundation. ″⁣Încălzirea globală este responsabilă de proliferarea acestor alge, care se limitau anterior la apele tropicale″⁣, a adăugat el.

Eşantioanele colectate de pe întreaga regiune de pe coasta bască franceză, între Anglet şi Hendaye, sunt în curs de analizare. Însă, ″faptele raportate şi informaţiile ştiinţifice de până la această dată par să permită o redeschidere, conform recomandărilor ARS″⁣, a declarat presei Emmanuel Alzuri, primarul localităţii Bidart şi responsabil cu litoralul din această regiune.

La Biarritz, ″toate plajele sunt redeschise, însă continuăm monitorizarea zilnică împreună cu ARS şi prefectura şi nu excludem restricţiile, de la caz la caz″⁣, a declarat pentru AFP directorul de cabinet al primarului, Nicolas Hénault. Alte localităţi urmează să îşi redeschidă plajele marţi.

Simptomele ″sunt uşoare şi ar trece de la sine″⁣, însă seamănă cu stările gripale şi cu simptomele COVID-19. ″⁣În prezent, persoanelor care prezintă aceste simptome li se solicită să meargă mai întâi să se testeze pentru COVID şi, dacă (rezultatul) este negativ, să consulte un medic″⁣, a subliniat Alzuri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.