Adio deşeuri textile! Este planul Uniunii Europene care vrea ca de anul viitor să putem recicla hainelele vechi în containere special amenajate precum cele de plastic, hârtie, sticlă sau metal. Tot de anul viitor şi producătorii vor trebui să recicleze separat deşeurile, pe propria cheltuială. Peste 95% din deşeurile textile din ţara noastră ajung să fie incinerate sau aruncate.
Hainele noastre au o viaţă scurtă. La puțin timp după ce le-am cumparat ajung pe foc sau la gunoi. Aruncăm în medie 11 kilograme de deşeuri textile în fiecare an şi astfel ajungem să purtăm o haină de aproximativ şapte ori. Putem însă să găsim diferite modalităţi în aşa fel încât să dăm o altă viaţă hainelor noastre. Cum ar fi să le accesorizăm. montaj in oglinda cu 7 metode de accesorizare a tinutei mele.
Amenzi uriașe
Producătorii de haine sunt deja obligați de lege să semneze un contract cu o firmă de colectare a deşeurilor textile, iar costurile nu sunt deloc mici.
„Încă de la început deşeurile textile au fost reciclate, puse separat, şi apoi date către o firmă care se ocupă de asta. Poate să varieze între câteva sute de euro şi dus câte o mie. Am colaborat cu o şcoală care a luat diferite deşeuri textile pentru proiecte cu copiii au mai fost date pentru umplut diverse obiecte, perne”, a declarat Emilia Tudoran, designer vestimentar.
Noua directivă nu ne lămureşte însă dacă vom plăti mai mult pe hainele pe care le cumpărăm.
Cine nu respectă legea reciclării textilelor riscă de la 1 ianuarie amenzi cuprinse între 5.000 şi 60.000 de lei, relatează observatornews.ro.
Lasa un raspuns