Miercuri, 18 mai, o echipă de medici ai Secției de Ortopedie a efectuat o intervenție de reconstrucţie acetabulară a hemibazinului stâng folosind alogrefe osoase structurale şi morcelate, provenite de la banca de ţesuturi Colentina, fixate cu un sistem modern de ranforsare acetabulară, precum şi reconstrucţia şoldului stâng cu o proteză totală de şold cu dublă motilitate, în scopul refacerii atât a lungimii membrului inferior afectat, cât şi a redării funcţionalităţii şi stabilităţii şoldului stâng. Intervenţia chirurgicală a durat 4 ore, pacientul fiind stabil hemodinamic la finalul acesteia.

Pacientul în vârstă de 64 de ani a suferit în urmă cu 7 luni un traumatism sever la nivelul şoldului şi hemibazinului stâng, prin cădere de la înălţime (de pe bicicletă într-un șanț adânc de 2 metri), în urma impactului rezultând o fractură cominutivă de acetabul stâng şi o fractură de col femural stâng cu protruzie intrapelvina a capului femural stâng. Pacientul a fost selectat şi propus pentru intervenţie chirurgicală de reconstrucţie acetabulara şi artroplastie totală de şold în urmă cu 2 luni, acesta fiind monitorizat clinic şi paraclinic până la momentul intervenţiei,  inclusiv pentru depistarea oricăror dezechilibre metabolice sau agenţi infecţioşi care ar putea conduce la complicaţii postoperatorii. S-au făcut demersuri pentru achiziţionarea atât al implantului de reconstrucţie acetabulara, cât şi a protezei totale cu dublă motilitate din fondurile Programului Naţional de Ortopedie, program derulat în permanenţă de către secţia de Ortopedie.

De asemenea, au început demersurile pentru obţinerea de alogrefa osoasă de la Banca de Ţesuturi Colentina Bucureşti, având susţinerea permanentă a dr. Andrei Nica, coordonatorul băncii.

 În continuare, pacientul va începe în Secţia de Ortopedie, în cadrul procesului de îngrijiri postoperatorii, un program intensiv de recuperare funcţională precoce, prin mobilizarea articulara precoce a membrelor inferioare, cu ajutorul kinetoterapeutului şi a atelelor motorizate de tip Kinetec, pe care secţia le are în dotare. Ulterior, după externare, pacientul va continua în mod constant kinetoterapia, atât pentru recuperarea mobilităţii articulare, cât şi pentru refacerea tonicităţii musculare, urmând ca mersul cu sprijin progresiv pe membrul inferior operat să fie iniţiat după o perioadă de 6-8 săptămâni de la operaţie.

Procedura chirurgicală efectuată are o aplicabilitate deosebit de ridicată în cadrul chirurgiei de revizie a şoldului, atât pentru refacerea defectelor osoase acetabulare, cât şi pentru refacerea stabilităţii articulare, constituind un pas important realizat de către medicii acestei secţii pentru creşterea nivelului tehnic şi calitativ al acestor tipuri de intervenţii extrem de complexe.

„Secţia Ortopedie a Spitalului Judeţean Suceava este singura secţie de profil din Moldova care este acreditata atât să recolteze ţesut osos de la donatorul viu, precum şi să efectueze proceduri de transplant osos şi tendinos cu alogrefe provenite de la Banca de Ţesuturi Colentina, unitate cu care spitalul nostru prezintă protocol de colaborare încă din anul 2016”, a transmis medicul Alexandru Calancea, managerul SJU Suceaava.

Echipa chirurgicală a fost formată din 3 medici primari ortopezi: dr. Petrasuc Sorin, dr. Bandac Răzvan, dr. Baitoc Loredana, anestezia rahidiană fiind realizată de către dr. Stănescu Dorin, medic primar AŢI.

Conducerea Spitalului Judeţean „ Sf. Ioan cel Nou ” Suceava susţine şi investeşte resurse majore în creşterea calităţii actului medical, diversificarea intervenţiilor şi specialităţilor din spital. De asemenea spitalul beneficiază de o infrastructură şi baza materială modernă. Obiectivul permanent al conducerii este şi va fi în continuare  creşterea şi menţinerea calităţii actului medical la standarde cât mai înalte.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.