Miercuri, 9 martie, ortopezii de la Spitalul Judeţean Suceava au realizat în premieră locală o nouă procedura chirurgicală – autogrefa osteocartilaginoasă , unui tânăr de 34 de ani, victima unui accident la ski în urmă cu 3 ani în urma căruia au apărut leziuni importante ale cartilajului cu afectarea capacităţii de muncă.
Procedura s-a desfăşurat în cadrul unei intervenţii mai ample cu o durată de 150 de minute, intervenţie care a cuprins şi refacerea ligamentului încrucişat anterior, precum şi corecţia unei leziuni meniscale.
„ Tehnica chirurgicală are drept ţintă repararea defectelor cartilaginoase prin transplantul de cartilaj şi os din zone puţin folosite de la acelaşi pacient. Amplasarea tip mozaic a grefelor a inspirat denumirea tehnicii dezvoltată în anii 90 în Ungaria şi ulterior răspândită în toată lumea prin preluarea de către toate marile companii medicale specializate în patologia ortopedică. Această soluţie vine ca o punte peste hiatusul dintre tehnica clasică de microfracturare, la îndemâna tuturor, dar limitată că rezultate şi tehnicile ultramoderne de grefare cu celule cultivate în laborator cu costuri ridicate şi rezultate incerte. Procedura se adresează defectelor de cartilaj singulare, apărute în absenţa altor afecţiuni generalizate la nivel articular la persoane tinere sub 50 de ani.
Articulaţiile care beneficiază de această tehnică sunt genunchiul şi gleznă, articulaţii deseori afectate în timpul sportului, cel mai adesea autogrefa fiind recoltata de la nivelul genunchiului. Tehnica se poate realiza atât artroscopic cât şi clasic – deschis în funcţie de dimensiunile şi localizarea defectului cartilaginos.
Efortul depus prin această operaţie vizează prezervarea articulaţiei pe o perioadă cât mai îndelungată astfel încât perspectiva unei artroplastii de genunchi să fie cât mai îndepărtată. În ultimii ani s-a trecut de la artroscopii simple de excizie la şuturi meniscale, ligamentoplastii de ligament încrucişat anterior sau femuro patelare, iar acum prin dotarea serviciului cu o trusă de mozaicplastie s-a lărgit gamă de soluţii terapeutice”, a declarat dr. Marius Grămadă, medic primar ortoped.
La reuşita tratamentului concura în bună măsură şi kinetoterapia care trebuie să înceapă imediat postoperator. Pentru aceasta pe secţia de ortopedie este necesară prezenţa personalului specializat, chiar dacă legislaţia nu permite angajarea directă pe secţia ortopedie a kinetoterapeuţilor.
Secţia de Ortopedie a susţinut şi va susţine în continuare creşterea numărului de asistenţi de balneofiziokinetoterapie din cadrul spitalului astfel încât aceştia să poată desfăşura o activitate susţinută pe toate secţiile.
Intervenţia a fost realizată de o echipă formată din medici ortopezi – dr. Grămadă Marius, dr. Voinea Rareş şi medic anestezist dr. Stănescu Dorin şi vine ca o dezvoltare firească a capitolului patologiei sportive în cadrul secţiei de Ortopedie condusă de dr. Bandac.
Conducerea Spitalului Judeţean Suceava şi Consiliul Judeţean au susţinut şi vor susţine performanţa în domeniul medical, totul pentru că locuitorii judeţului să beneficieze de cele mai noi tehnici şi dispozitive medicale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.