Decizie neinspirată a unor vânători din zona municipiului Fălticeni. Bărbații au aflat că ar putea fi infestați cu trichineloză, după ce au consumat din carnea unui mistreț proaspăt împușcat, înainte de a trimite mostre la analiză.

Cei 12 vânători din Fălticeni, Dolhasca, Preutești și Dolhești au ieșit la o partidă de vânătoare miercuri după-amiaza, pe 27 noiembrie, pe teritoriul Fondului de vânătoare 61 din Valea Poienii (zona orașului Dolhasca), aparținând A.J.V.P.S. Suceava.

Trebuie precizat că după ce au împușcat un mistreț, bărbații au decis să consume o parte din pradă, de nerăbdare, fără a aștepta analizele de laborator de la Direcția Sanitar Veterinară Suceava.

Din păcate pentru vânătorii nerăbdători, a doua zi mistrețul a fost diagnosticat cu trichinoză, întrucât specialiștii DSVSA au identificat două probe pozitive la mistreț pentru trichinella spiralis, parazitul care produce boala cunoscută sub denumirea de trichineloză.

Directorul DSVSA Suceava, Dănuț Corneanu, a precizat că joi, la laboratorul instituției pe care o conduce au fost identificate două probe pozitive, de la mistreț, pentru trichinella spirials care produce trichineloza.

„Noi am trimis un buletin de analiză, iar cei care au participat la vânătoare au consumat parțial din această carne. Am identificat persoanele și am făcut anchetă epidemiologică. Am cerut Direcției de Sănătate Publică Suceava să îi ia în evidență pe cei 12 bărbați și să impună un program de tratament urgent și adecvat, inclusiv spitalizare, dacă este cazul”, a declarat directorul DSVSA Suceava, Dănuț Corneanu.

Trebuie precizat că doi dintre vânători sunt din Fălticeni, iar ceilalți zece din Dolhasca, Preutești, Udești și Dolhești.

De cealaltă parte, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava au făcut câteva precizări despre boală și despre modul cum se manifestă. Astfel, trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un vierme, numit Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. 

Trichinella spiralis a parasite found in raw meat, which causes trichinosis. Focus = the center larvae, which has infected muscle tissue. 14MP camera, Leitz microscope, 16x.

Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile.

„Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele”, au spus reprezentanții DSP Suceava. 

La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.  Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. 

Sugestive pentru diagnostic sunt următoarele semne clinice: febră (38-40 grade), edeme ale pleoapelor și faciale („boala capetelor umflate”), însoțite de conjunctivită (inflamație a conjunctivei care se manifestă prin roșeață, senzație de corp străin în ochi, secreție abundentă), dureri musculare și scăderea forței musculare, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. 

Există şi forme grave de boală, atunci când larvele invadează plămânul, inima sau sistemul nervos central. Astfel pot apărea: polinevrite, meningită, encefalită, delirium, miocardită etc. Decesul poate surveni în 5-10% din cazuri.

Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea stabilirii diagnosticului.

Boala nu se transmite de la om la om. Carnea animalelor parazitate rămâne contagioasă timp îndelungat, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată.

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de: 

– Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; 

– Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă; 

– Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;

– Tăierea clandestină a animalelor. 

Pentru a preveni îmbolnăvirea recomandăm populației: 

– să achiziționeze animale numai de la unități avizate sanitar-veterinar; 

– să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar sau în cazul în care este vorba despre carnea porcului sacrificat din propria gospodărie sau de carnea de vânat să trimită probe din aceasta pentru examen trichineloscopic în centrele autorităților sanitar-veterinare autorizate și să respecte recomandările acestora;

– la tocarea cărnii de porc / vânat să folosească o mașină de tocat, destinată acestei activități, acordând o atenție sporită la curățarea acesteia înainte și după folosire, precum și la curățarea tuturor suprafețelor și a instrumentelor folosite; 

– să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit; 

– în timpul gătirii atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri; 

– prelucrarea termică a resturilor / măruntaielor / sângelui, provenite de la vânat / porc, care urmează să fie hrană pentru animale. 

Persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate le recomandăm să se prezinte la medic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.