În perioada martie – mai 2022, Garda Forestieră Suceava a efectuat activități specifice de analiză și documentare a transporturilor de materiale lemnoase efectuate de către operatorii economici de profil pe raza de competență, în vedere stabilirii trasabilității materialelor lemnoase. Informațiile rezultate, corelate cu datele furnizate de aplicația SUMAL 2.0, cu imaginile generate de camerele video existente pe traseul respectivelor ”transporturi”, cu datele generate de către tahografele digitale aferente mijloacelor de transport utilizate la ”transportul” materialelor lemnoase, indică faptul că în cazul a unui număr de 37 avize de însoțirea a materialelor lemnoase, în baza cărora s-a tranzacționat un volum total de 1187 mc, materialele lemnoase nu au circulat fizic.
În acest caz au fost implicați nu mai puțin de 14 operatori economici furnizori, iar avizele de însoțire au fost emise din șapte județe, respectiv Suceava, Iași, Botoșani, Bacău, Neamț, Harghita și Mureș.
Beneficiarul volumului de 1171 mc de material lemnos, ”transportat” în baza celor 37 de avize de însoțire, este un operator economic cu sediul social și punct de lucru în orașul Gura Humorului. Materialul probatoriu pe care se bazează demonstrația că materialele lemnoase respective nu au ajuns fizic în depozitul societății din Gura Humorului, îl constituie informațiile înregistrate în aplicația SUMAL 2.0 referitoare la traseul înregistrat de către dispozitivul mobil care a însoțit transporturile, fotografiile încărcate de către transportator la momentul demarării transportului, corelat cu imaginile generate de camerele video fixe existente pe traseu, datele înregistrate de dispozitivul tahograf aferente mijloacelor de transport implicate în aceste activități.
Fotografiile încărcate în aplicația SUMAL 2.0 aferente acestor avize, au fost efectuate prin fotografierea ecranului unui alt dispozitiv și nu a încărcăturii efective, aspect ce a sporit suspiciunea privind realitatea transportului fizic a acestor materiale lemnoase:
Au fost identificate cazuri evident contrare cu realitatea doar după o simplă analiză a fotografiilor atașate avizelor de însoțire. Astfel, pentru „transporturi” efectuate în luna ianuarie 2022, în plin sezon de iarnă, fotografiile încărcate în aplicația SUMAL 2.0 surprind arbori în plină vegetație, în sezonul de vară. De asemenea, materialul lemnos ”fotografiat” nu corespunde cu cel înscris în avizul de însoțire. În cazul de mai jos fotografia atașată avizului de însoțire surprinde material lemnos de esență rășinoase, iar în avizul de însoțire este consemnat material lemnos din specia fag.
Au fost constatate cazuri în care fotografii identice au fost atașate la avize de însoțire care au ca emitenți operatori economici diferiți, locații de încărcare a materialelor lemnoase diferite, sortimente de materiale lemnoase diferite, ceea ce nu poate corespunde cu realitatea.
S-au constatat transporturi de materiale lemnoase fără ca receptorul GPS al dispozitivului mobil pe care au fost generate avizele de însoțire să fie pornit pe toată perioada transportului până la destinație:
În consecință, după efectuarea verificărilor, în cazul operatorului economic destinatar al materialelor lemnoase, în urma comparării stocurilor faptice identificate în depozit cu stocurilor scriptice corectate, a rezultat o cantitate totală de 1420 mc materiale lemnoase fără proveniență legală. Echipa de control a aplicat patru sancțiuni contravenționale în valoare totală de 66000 lei, iar întreaga cantitate de material lemnos, în valoare de 213.800 lei. a fost confiscată valoric.
Acțiunea de control a fost efectuată în colaborare cu lucrătorii specializați pe linia combaterii delictelor silvice din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – B.I.C.M.A. – Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, instituție care desfășoară cercetări în cadrul unui dosar penal pentru fapte de natură penală. La instrumentarea cazului a fost solicitat sprijinul specialiștilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Serviciul SUMAL, al specialiștilor din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – I.T. nr. 3 Suceava și a Unităților Administrativ Teritoriale din raza de activitate a entităților verificate, instituții cărora Garda Forestieră le mulțumește pe această cale pentru sprijinul acordat.
Garda Forestieră Suceava va continua verificările privind trasabilitatea materialelor lemnoase transportate pe drumurile publice în vederea prevenirii, identificării și sancționării transporturilor de materiale lemnoase cu încălcarea legislației silvice în vigoare.
Lasa un raspuns