Mihai Gâdea a semnalat la Sinteza Zilei, în emisiunea de marți, 5 mai, „câteva abuzuri peste care s-a trecut prea ușor cu vederea” în perioada stării de urgență.

Unul dintre ele viza soarta fostului director de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, Daniel Drăgoi, care a declarat că a fost dat afară, cu aproape o lună în urmă, pentru că s-ar fi rugat în genunchi în fața instituției pe care o conducea.

„E un abuz. Dai afară pe cineva pentru că se roagă? Aceasta mi se pare o prigoană religioasă asupra unui creștin. Asta n-ar trebui să rămână așa. Este unul dintre lucrurile care s-au întâmplat în perioada asta care n-ar trebui să rămână așa. Nu este singurul abuz”, a spus moderatorul, după ce a difuzat un interviu cu Drăgoi în care acesta declara că s-a rugat pentru „ca Dumnezeu să se îndure de Suceava și România”.

Și că, apoi, șeful său l-ar fi sunat să-i spună că îi pare rău că trebuie să-l concedieze pentru că imaginile au ajuns la conducerea centrală, la București, și că aceasta din urmă ar fi dispus măsura punitivă.

Dar lucrurile n-au stat deloc așa. Fostul șef de la SGA a elaborat un plan cu un fotoreporter sucevean, știind că urmează să fie înlăturat de la conducerea instituției pentru management defectuos. Împreună au regizat momentul rugăciunii. Conducerea Apelor Române a dat publicității imagini de pe camera de supraveghere de la SGA Suceava.

Se vede pe imagini cum Drăgoi iese din instituție, îl salută pe fotograf, discută puțin, după care se îndepărtează și se așază în genunchi. Fotograful încearcă să prindă cadrul cel mai bun, cei doi se uită pe display și decid să repete acțiunea.

Fotografia apare luni, 6 aprilie, pe svnews.ro, cu titul Director din Suceava, rugăciune în fața instituției și îndemn la smerenie. Adună 24.000 de vizualizări. Trei zile mai târziu, din aceeași sursă aflăm că Drăgoi a fost dat afară: Directorul din Suceava care s-a rugat în fața instituției, demis din funcție: „Mă rog în continuare și mă rog și pentru prieteni și pentru dușmani. Acum nu e loc pentru răutate” – 3360 de vizualizări.

În fine, pe 10 aprilie a fost publicat și comunicatul de presă al celor de la Apele Române – 666 de vizualizări – care explica faptul că demiterea s-ar fi produs din cauza modului deficitar în care Drăgoi ar fi condus instituția în timpul pandemiei.

„Nu excludem varianta ca, intuind probabilitatea înlocuirii sale din funcție, domnul Daniel Drăgoi să fi făcut gestul de a îngenunchia în fața instituției, tocmai pentru a atrage atenția asupra sa și a da o conotație religioasă deciziei superiorilor săi, mai ales că, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere, reiese fără echivoc faptul că așa-zisa rugăciune a durat exact cât s-au făcut fotografiile apărute în spațiul public. Prezența presei, în fața instituției, i-a oferit domnului Daniel Drăgoi oportunitatea de a da o altă semnificație deciziei de schimbare a sa din funcție, prin invocarea discriminării întemeiate pe motive religioase!”, susțin cei de la Apele Române.

Nu mai conta, Drăgoi devenise un martir.

Acesta lucra la SGA din 2008, ca inginer șef, iar director interimar a fost avansat în vara lui 2014. Și a rămas director interimar timp de 6 ani, până la evenimentele din urmă cu aproape o lună.

„Nu s-a organizat niciun concurs pentru ocuparea postului”, explica senin.

Drăgoi, diacon la biserica penticostală din Suceava, a activat și în politică, unde s-a scăldat mereu în mai multe ape. În 2004 a obținut un mandat de consilier județean candidând pe lista PSD. Patru ani mai târziu și-a dat demisia spunând că va merge în echipa lui Gheorghe Flutur de la PDL, partid pentru care a obținut un loc în Consiliul Local (2008-2012). În 2018, Drăgoi era la formațiunea ALDE.

„Eu cred în rugăciune. Postul de director la Apele Române nu a fost deloc ușor. Au fost și viituri, și poluări, și ghețuri, diverse fenomene care se petrec pe ape. Noi ne-am făcut treaba de fiecare dată profesional și implicându-ne maxim, zile și nopți.

Dar au fost momente în care și colegii din Comitetul Județean și cei de la ISU au declarat că numai Dumnezeu poate să ne ajute. Au fost momente cu viituri maxime și din nou se anunța vreme nefavorabilă cu precipitații mari și am declarat că Dumnezeu poate să schimbe direcția norilor și s-au întâmplat lucrurile acestea”, a povestit Drăgoi la Prodocens Media-Realitatea la zi.

Se consideră în continuare victima unui abuz și a discriminării religioase.

 

Sursa: Press One

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.