În exclusivitate pentru PS News, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, fost jurnalist și moderator TV, a criticat dur inițiativa de monitorizare guvernamentală a presei, pentru combaterea propagandei ruse și a știrilor false. „Nu putem să suspendăm democrația doar pentru că cineva are o idee despre cum să punem obroc presei sau cum să controlăm presa”, a atenționat europarlamentarul PNL. Totodată, liberalul a precizat că niciodată nu va fi de acord cu un astfel de proiect, chiar dacă ar intra în contradicție cu propriul Guvern sau propriul partid.

„Nu știu de unde a venit această inițiativă, dar deja mi se pare că două astfel de informații într-o singură săptămână constituie o problemă. Prima a venit inițiativa, de nimeni nu știe cum a apărut, cu incorporarea, care a creat spaimă în diasporă, oameni care doreau să renunțe la cetățenie, nimeni nu și-a asumat-o, era o simplă inițiativă și a trebuit să treacă mai bine de 36 de ore pentru a fi anulată. A doua este și mai dură decât aceasta pentru că nu îmi dau seama cine a făcut-o, cine a fost cu această idee creață, dar cred că ar trebui să citească Orwell, Ferma Animalelor sau mai bine 1984 sau poate are niște nostalgii cu Ministerul Adevărului.

Oameni buni, să ne revenim! Noi suntem în democrație, nu putem să suspendăm democrația doar pentru că cineva are o idee despre cum să punem obroc presei sau cum să controlăm presa. Nu se poate așa ceva. Știrile false se combat prin știri adevărate și prin responsabilizare, prin câștigarea instituțiilor serioase, a jurnaliștilor serioși, în fața celor care vor să manipuleze. Care este instituția care ar face acest control suprarealist asupra Facebook, Instagram, Twitter, Tik Tok, Youtube, radiourilor, televiziunii și presei online? Nu voi fi niciodată de acord cu asta, chiar dacă aș intra în contradicție cu propriul Guvern sau propriul partid. Niciodată, ca fost jurnalist liber, care mi-am făcut o carieră din jurnalist de calitate, nu voi accepta așa ceva. Sunt un adept al libertății totale, oamenii trebuie să aibă capacitatea să discearnă, trebuie să îi învățăm să discearnă, nu să le oferim noi adevărurile noastre. Nu știu de unde a venit, dar nu voi fi de acord cu această inițiativă și o voi combate”, a declarat europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, în exclusivitate pentru PS News.

O platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news” va fi pregătită de un grup de lucru din cadru DSU. La aceată inițiativă se va alătura Guvernul României, CNA şi mai multe ONG-uri, scrie profit.ro.

Conform aceluiaşi mesaj, din grupul de lucru ar urma să facă parte şi Global Focus, Active Watch, Media Wise şi alte ONG-uri cu expertiză în media literacy, campanii de informare corectă a cetăţenilor, monitorizare şi analiză media, împreună cu CNA.

Guvernul a cerut ministerelor să trimită câte un reprezentant în grupul de lucru şi să vină, până vineri, 11 martie, cu observaţii pe narativele şi cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare şi în parametrii de analiză, potrivit profit.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.