Sucevenii fără venituri declarate vor avea parte de surprize neplăcute. Noul Cod Fiscal are grijă de acest lucru. Pentru aceștia, plata asigurărilor sociale devine obligatorie de anul viitor.

Asta ar însemna că o persoană fără venituri ar fi nevoită să plătească anual contribuții la sănătate de aproape 800 de lei. Noul Cod fiscal prevede ca persoanele fără venituri declarate trebuie să devină asigurate obligatoriu de la 1 ianuarie 2016, și să achite contribuțiile către stat. Până acum, aceste persoane erau nevoite să plătească doar dacă aveau nevoie de servicii medicale, dacă nu erau asigurate.

De anul viitor, însă, acești oameni vor fi obligați să plătească aceste contribuții raportat la nivelul salariului minim pe economie, care va fi la momentul respectiv de 1.200 de lei pe lună. Este vorba de 66 de lei pe lună, respectiv 792 de lei pe an. Excepție fac elevii, studenții până în 26 de ani, femeile însărcinate, lehuzele și persoanele cu handicap.

Autoritățile vor ca în acest fel să combată fenomenul nedeclarării veniturilor, practicat în special de cei care muncesc la negru, atât în țară, cât și în străinătate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.