Marți, 2 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, s-a semnat un Protocol de Colaborare prin intermediul căruia se alocă fonduri pentru a asigura fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială.
Protocolul a fost semnat în prezența prim-ministrului Viorica Dăncilă, Ministerul Sănătății, Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Acesta are ca scop dezvoltarea și implementarea unor programe destinate îmbunătățirii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație.
Oana Pintilei, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a precizat că prin acest protocol se creează premisele pentru alocarea de fonduri necesare să asigure fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie si psihopedagogie specială.
„Salut semnarea Protocolului de Colaborare privind implementarea măsurilor necesare creșterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și educație, de către Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deoarece reprezintă un pas important în asigurarea și facilitarea accesului la intervenție specializată în vederea reabilitării și integrării sociale a persoanelor cu tulburări de spectru autist.
Astfel, peste 11 000 de copii diagnosticați cu tulburări de spectru autist, din care 335 de copii înregistrați la nivelul județului Suceava, vor beneficia de terapie gratuită. Mai mult de atât, Protocolul, semnat astăzi, are ca obiectiv organizarea și desfășurarea unor programe de instruire a cadrelor didactice, consilierilor școlari, asistenților sociali din sistemul educațional pentru a facilita integrarea socială și școlară a copiilor cu autism”, a declarat Oana Pintilei.
Totodată, se pun bazele pentru organizarea și desfășurarea unui program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor școlari, asistenților sociali din sistemul educațional pentru a oferi condițiile unei mai bune integrări a copiilor în societate. Un alt program ce va fi dezvoltat în perioada următoare este destinat celor care au în grijă copiii diagnosticați cu tulburări de spectru autist, pentru a putea oferi șanse reale de dezvoltare a abilităților sociale persoanelor care suferă de această afecțiune.
„Consider de o importanță deosebită informarea, sprijinirea și consilierea familiilor persoanelor cu autism, astfel încât, un alt obiectiv al Protocolului vizează crearea unui program de instruire în acest sens”, a precizat Secretarul de stat în cadrul SGG.
Potrivit Oanei Pintilei, evenimentul reprezintă o încununare a muncii experților din instituțiile publice și a reprezentanților organizațiilor neguvernamentale din domeniu în cadrul reuniunilor Comitetului Interministerial pentru elaborarea Planului Național pentru Autism 2020 – 2022.
„Coordonez în calitate de președinte activitatea acestui Comitet Interministerial, înființat prin Decizia Prim-ministrului nr. 293/19.11.2018, ce are rolul de a elabora un document strategic care să stabilească direcțiile de acțiune, să prioritizeze nevoile persoanelor cu tulburări de spectru autist și să identifice resursele financiare necesare implementării acestor măsuri.
Cred cu tărie în construirea unei societăți mai bune și de aceea voi întreprinde toate demersurile necesare în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață a persoanelor cu tulburări de spectru autist”, a conchis Oana Pintilei.
Lasa un raspuns