Intrate o vreme în umbra noului, obiceiurile acestor locuri revin în actualitate, e drept mult mai domol decât au dispărut, într-o trezire a memoriei perene a României. După ce au vegetat ascunse prin sate pierdute sub paza munților, datinile strămoșilor reapar, deoarece frumusețea lor nefardată bate orice modă.

Ca nicio altă provincie istorică, Bucovina este o adevărată cutie a Pandorei pentru toți promotorii de europenism nociv care ne cer să ne uităm obiceiurile din veac. Aici se găsesc îngemănate tradiții ale 11 etnii care trăiesc împreună de prea multă vreme ca să mai conteze vreo modă sau vreun interes. Orice subiect de campanie de promovare dispare în fața unei ii lucrate manual sau lângă un coș cu ouă închistrite și tot mai mulți orășeni redescoperă farmecul sărbătorilor populare.

Reticenţi deocamdată, orășenii își fac drum spre diversele locuri unde se celebrează ceva, indiferent dacă e vorba de Festivalul Hribului, de Hora Bucovinei sau te miri ce bal al gospodarilor, unii motivând că sunt interesați de specialitățile culinare, iar alții dorind să facă fotografii pentru prieteni plecați departe. Nimeni nu recunoaște că sufletul îi îndeamnă să caute undeva atmosfera Moșilor din copilărie, sentimentul de aparținere la ceva mai mare decât familia proprie.

O altă indicație a revenirii la tradiții este și faptul că tot mai multe tinere cupluri vin din străinătate pentru a-și face nunta acasă, după obiceiul din bătrâni, în loc să le facă în țările unde locuiesc acum. Am avut ocazia să vorbesc cu câteva asemenea cupluri și motivele lor au fost aproximativ aceleași, dorul de casă și familii și tradițiile care le-au devenit cu atât mai sfinte cu cât lumea în care trăiesc azi este mai alienantă.

Dacă sunt tot mai puțini cei care cumpără produse de duzină, se înmulțesc cumpărătorii de ceramică de Marginea. Meșterii lemnari, majoritatea albiți de ani, coboară sculele din podurile șurilor, uimiți de numărul de comenzi care par să nu se mai termine. Reapare dranița pe case, reapar mese și bănci făcute din bușteni în curțile oamenilor și iile reapar îmbrăcând tinerele fete, dar nu cele cumpărate de la magazine, ci cele originale.

Cu mila și voia Domnului, acest popor își va reaminti că e român înainte să se piardă în salata berlineză.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.