Indiferent că ne place sau nu, sezonul cald este pe sfârșite și trebuie să ne pregătim pentru o perioadă de temperaturi din ce în ce mai scăzute și, în final, pentru iarnă. Organismul tău este mai vulnerabil în perioada iernii, din cauza virozelor care apar sezonier și chiar și din cauza gripei, iar pandemia continuă să se facă simțită cu un nou val de îmbolnăviri. Este esențial și crucial să te protejezi în continuare de afecțiunile care îți pot pune în pericol sănătatea în sezonul rece și să adopți un stil de viață echilibrat. Iată care sunt obiceiurile care te vor ajuta să eviți neplăcerile pe termen lung:

Consumă toți nutrienții necesari

Alimentația joacă un rol important în păstrarea unei stări de sănătate ideale, iar iarna ai nevoie de cât mai mulți nutrienți. Organismul se schimbă în timpul iernii în ceea ce privește  metabolismul și nivelul de energie, motiv pentru care trebuie să-i oferi suficiente resurse pentru o funcționare optimă. Ai nevoie de cât mai multe grăsimi bune, acizi grași, proteine, fibre, antioxidanți și vitamine. Folosește și plante care au roluri benefice în prevenirea sau tratarea răcelilor, precum echinaceea. Sub formă de ceai, tincturi sau siropuri, aceste remedii naturale te ajută să sprijini sistemul imunitar pe căi naturale și prin obiceiuri simple. O cană de ceai, de exemplu, consumată în fiecare zi, poate avea efecte benefice considerabile.

Continuă activitatea fizică

Mulți oameni simt o scădere a motivației în lunile de iarnă și renunță la obiceiurile sănătoase. O viață activă este necesară pentru sănătate în fiecare sezon, inclusiv iarna. Dacă renunți la sesiunile de sport, la plimbări sau la antrenamente, din cauza vremii și a temperaturilor, poți chiar să observi o deteriorare a stării psihice. Lipsa soarelui și a căldurii poate duce la scăderea nivelului anumitor vitamine și chimicale din creier, care ulterior stresează celulele creierului și afectează nivelul de serotonină. Vitamina D este esențială în timpul iernii, în special în perioadele în care soarele se ascunde pentru câteva săptămâni la rând. Activitatea fizică îți reglează nivelul de endorfine, acele chimicale din creier care îl eliberează de stres și durere. Dacă observi, în timpul iernii, că starea ta de spirit se schimbă radical, fă tot posibilul să reiei activitățile obișnuite din timpul sezonului cald sau discută cu medicul de familie.

Păstrează-ți obiceiurile de protecție

Pandemia de Covid-19 a învățat întreaga lume să-și asume măsuri relevante de protecție împotriva virusurilor. Pe lângă măsurile necesare pentru protecția împotriva coronavirusului, printre care se numără purtarea măștii în zonele aglomerate și în spațiile închise, se recomandă și protecția împotriva gripei sezoniere. Aceasta poate fi ținută la distanță prin spălarea corectă a mâinilor, purtarea măștii și evitarea contactului cu persoane care prezintă simptome. 

Vaccinul este, în continuare, o măsură esențială, care împiedică dezvoltarea unor forme grave de infecție cu virusul gripal sau Covid-19. De asemenea, obiceiurile prin care te protejezi includ și grija pe care o ai față de cei dragi și față de colegi. Dacă ai simptome de gripă sau răceală este recomandat să rămâi acasă pentru a te trata. Discută cu medicul de familie despre pașii pe care trebuie să-i faci pentru a te vindeca și dacă este necesară o investigație pentru coronavirus.

Iarna vine cu schimbări radicale, atât în ceea ce privește vremea, cât și organismul. Protejează-l prin obiceiuri sănătoase și nu te abate de la activitățile care îți îmbunătățesc tonusul.

 

Sursa foto: pexels.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.