Ochelari de Moș

Post scriptum

După aproape un an de activitate la Suceava Live, timp în care sper că articolele mele nu v-au plictisit foarte tare, probleme majore de sănătate mă forțează să renunț la colaborarea cu acest site.

Principiul deziluziei

Studii îndelungate asupra psihicului uman au demonstrat că mai mult de 80% din necazurile de care avem parte în viață sunt legate de visurile și speranțele deșarte cu care suntem obișnuiți să ne împovărăm. De la înghețata pe care părinții nu au bani s-o cumpere și până la trupul de manechin perpetuu al nevestei, suntem condiționați să ne dorim mereu imposibilul.

Anotimpurile dragostei 1

Cred că nimic nu se potrivește mai bine cu viața omului ca vremea specifică, altădată, celor patru anotimpuri și pentru că haosul meteorologic care a cuprins planeta tinde să treacă acest lucru în uitare, m-am gândit să vă ofer câteva paralele interesante între vreme și dragoste.

Buruieni

Viața noastră poate fi descrisă foarte ușor dacă recurgem la o comparație foarte la îndemână, aceea cu o grădină, mai precis cu amenajarea spațiului din jurul locuinței. Îți poți da seama foarte repede cu ce soi de om ai de-a face numai privindu-i cinci minute curtea.

La gropi

De fiecare dată când plouă în Suceava, și plouă des pe aici în acest an neelectoral, circulația auto intră într-o zonă crepusculară pe care numai Mircea Eliade a putut-o descrie vag în proza sa fantastică.

Conturi deschise

Există foarte multe asemănări între viața sufletească și cea reală, de zi cu zi, și cea mai bună mi se pare aceea dintre sufletul nostru și un cont bancar, pentru că este evident că nu e chiar același lucru un cont de economii sau un cont deschis.

Mătănii

Concepută ca o formă de acceptare a credinței în Dumnezeu, de recunoaștere definitivă a superiorității Sale asupra orice este muritor, mătania s-a extrapolat înspre relațiile interumane, exprimând clar obediența și dependența de șefi sau oameni foarte influenți. Dacă un respect exacerbat pentru regulile bisericești este doar desuet în mileniul trei, servilismul și umilința pe care o afișează semenii noștri capătă valori epice.

Realități paralele

De parcă haosul realității vieții noastre nu ar fi suficient, mereu aflăm despre existența unor vecini de planetă care trăiesc după principii care nu aparțin lumii noastre.

Adunări

Istoria abundă de motive din care trebuie să tragem concluzia că conjugarea forțelor mai multor oameni duce la izbândă. Deși teoretic e adevărat, practica demonstrează că depinde exclusiv de calitatea oamenilor care formează grupul dacă victoria e pozitivă sau negativă.

Dezamăgiri

Întâlnim uneori în viață persoane pe care le credem deosebite și facem eforturi să ne apropiem de ele pentru a beneficia și noi, măcar în parte, de lumina ce pare să le înconjoare.

Farisei

Biblic, fariseii erau preoți conservatori, propăvăduitori și apărători ai unei credințe învechite. Astăzi, fariseu este oricine care susține ceva și face exact contrariul și am să vă dovedesc că, în mare sau în mic, exact asta suntem cu toții.

Instrucțiuni de aplicare

De prea multe ori în viață întâlnim oameni eminenți, apți să scrie tomuri peste tomuri despre ce trebuie să facem, să țină conferințe motivatoare captivante în fața a mii de spectatori și cu toate acestea să nu spună nimic despre cum să faci ce îți cer să faci. De aici și butada – cei care nu pot îi învață pe cei care nu știu – din păcate, oricât adevăr ar conține respectiva vorbă, ea este inutilă deoarece este cu totul inutil să știi dacă nu poți.

Triunghiul Bermudelor

Nu intenționez să reiau poveștile și întâmplările legate de respectivul perimetru, ci să vă supun atenției câteva lucruri care vi s-au întâmplat cu siguranță și dumneavoastră. Chiar dacă respectivele întâmplări sunt explicabile într-o oarecare măsură, este cert că multe lucruri ne scapă.

Agende personalizate

Toți avem în viață un țel, o motivare a acțiunilor noastre, indiferent dacă respectivul țel este o bere cu amicii în fiecare seară sau lungul drum spre înțelepciune. Câtă vreme ne vedem de treburile noastre totul rămâne în limitele normalului dar, din păcate, există o numeroasă parte a populației mai preocupată de împiedicare materializării țelurilor altora decât de descoperirea unora proprii.

Rețete

Urmare a articolului de ieri, prezentul material are rolul de a vă supune atenției felul în care apar în viața dumneavoastră, și așa destul de complicată, preocupări pe care nu le aveați. Știm cu toții cât este de dificil să ne atingem scopurile în viață chiar și atunci când le urmărim ani de zile așa că apariția altor scopuri, oricât de moderne și strălucitoare nu poate fi ceva lucrativ.