„Cât timp am fost prin lume călător
Am tot purtat în inimă-al său dor,
Că nu e-n lume ţară mai frumoasă
Ca cea pe care o numesc acasă” (Octavian Gherasim)

Octavian Gherasim, cel mai tânăr scriitor din RomâniaOctavian George Gherasim este astăzi cel mai tânăr scriitor din România, dar și unul dintre cei mai apreciați scriitori din județ, pentru originalitatea și complexitatea cărților pe care le scrie. La doar 12 ani, Octavian a reușit să-i cucerească pe cei din jur cu talentul său. Născut în comuna suceveană Vatra Moldoviței, micul scriitor a copilărit în Spania, iar acest lucru l-a determinat să își pună trăirile pe hârtie. Astfel, ieri, Octavian și-a lansat, în prezența a zeci de persoane, cea de-a doua carte intitulată „Cartea cu doruri”.

„Cartea mea reprezintă o parte din mine. Prima a fost munca, iar aceasta este viața mea, asta am trăit-o. Este o mare diferență. M-am gândit că, așa cum Ion Creangă a avut copilăria sa cu cireșii, cu scăldatul, la fel și eu am avut o copilărie cu năzbâtiile mele și cu profesorul ajutător. M-am gândit că v-ar încânta să aflați viața unui copil care a trăit de la doi ani în Spania. În această carte eu mi-am pus tot sufletul și sper să vă lase un sentiment plăcut după ce o veți citi, pentru că dumneavoastră, cititorii, sunteți cei mai importanți pentru un scriitor”, a declarat pentru SuceavaLive, Octavian Gherasim.

 

Daniela Ceredeev și Octavian GherasimDaniela Ceredeev: „Cine scrie o carte își leagă numele de veșnicie”

Daniela Luminița Ceredeev, profesor de limba și literatura română și religie, la școala din Vatra Moldoviței, dar și coordonator de programe sociale şi de tineret, este cea care a avut încredere, de la început, în talentul lui Octavian Gherasim. Astăzi se declară mulțumită de ceea ce a realizat elevul său.

„Este vorba de «Cartea cu doruri», o carte care vorbește despre Octavian, copilul sensibil, copilul dulce, copilul căruia în primii ani de copilărie i-a fost dor de multe lucruri din țara lui. Răsfoind această carte veți găsi în ea întâmplările lui Octavian, mărturisite inocent și sincer. Cartea este tradusă în limba franceză cu sprijinul profesoarei Monica Colban, în limba engleză cu ajutorul profesoarei Simona Vaman, iar în limba spaniolă este tradusă de Octavian. Trebuie să recunosc însă, că, suspectez și sprijinul mamei sale, profesoara Mona Gherasim. Totodată, în spatele acestui copil se mai află și alți oameni importanți care îl susțin și pe care și Octavian îi iubește. Mă refer la Ilaria și Traian Pușcă. Eu vreau să cred că sunt un mentor pentru el. Recunosc că am avut încredere în talentul său, încă de la început. Mă bucur de fiecare dată de realizările lui Octavian”, a spus Daniela Ceredeev.

 

Octavian Gherasim și Ilaria PușcăIlaria Pușcă, profesorul de suflet al micului scriitor

Cunoscută ca fiind persoana care pune extrem de mult suflet în tot ceea ce face, Ilaria Pușcă, profesor pentru învățământul primar, dar și coordonatorul ansamblului „Gura Izvorului”,  a reușit și la acest eveniment să smulgă o lacrimă din ochii participanților.

„Dorul este ceva ce te face să râzi și să plângi și este un sentiment care poate fi simțit doar de un român. Eu sunt îndrăgostită de Lucian Blaga, marele poet ardelean, care spunea că, «veșnicia s-a născut la sat». Ea renaște și naște de fiecare dată când Octavian Gherasim scrie o carte și renaște și astăzi când noi simțim, vorbim și ne este dor în limba română. De această dată o să încerc să nu vorbesc despre mama lui Octavian, ci despre bunica acestuia, care este de o modestie rară. S-a întâmplat să o felicit și să îi spun că are un nepot extraordinar, iar ea mi-a răspuns de fiecare  dată la fel: «da, este cumincior ». Prin cuvântul «cumincior» eu înțeleg cel mai frumos sentiment pe care îl poate simți o bunică. Dacă astăzi au curs lacrimi pe obrazul acestor oameni minunați de aici este pentru că, toți îl iubim și îl prețuim pe Octavian, acest  suflet de copil sensibil și inteligent, crescut în cea mai frumoasă dimensiune a vieții”,  a transmis Ilaria Pușcă.

 

Casian Balabașciuc, cuvinte de laudă la adresa scriitorului și a familiei sale
Octavian Gherasim, alături de scriitorul Casian BalabașciucCel mai consecvent autor din Bucovina culturală de astăzi, Casian Balabașciuc, a fost și el prezent ieri la lansarea cărții de la Vatra Moldoviței. Scriitorul a declarat că, Octavian Gherasim poate fi un exemplu și pentru cei maturi, nu doar pentru copiii de vârsta sa.

„În timp ce lumea se încruntă către viitorul ei, Octavian-George Gherasim, un copil din România, îşi aşterne sufletul între file de carte. El ne povesteşte cu înţelepciune despre omenie, despre familie, despre prieteni, despre firesc, îndemnându-ne astfel să ne întoarcem către rosturile noastre, pe care se pare că uneori le dăm prea uşor uitării. Împărţindu-şi trăirile între locurile natale şi depărtările în care a trebuit să-şi însoţească părinţii plecaţi la muncă, micul scriitor dovedeşte că dragostea de ţară nu are vârstă şi că prejudecăţile sunt întotdeauna învinse prin respect şi stăruinţă. Cartea lui Octavian, scrisă în patru limbi, poate fi un mesaj transmis tuturor copiilor din lume, dar şi adulţilor care mai pot înţelege sufletul de copil. Este un apel la încredere în bine, pace şi bunăvoinţă, pornit din dorurile nevinovate şi de o sclipitoare sinceritate care luminează profilul sufletesc al autorului. Omenirea mai poate avea o şansă când prin vacarmul ei, din ce în ce mai greu de suportat, se iveşte cu sfiala unui ghiocel îmbobocit printre îngheţuri”, a declarat scriitorul Casian Balabașciuc.


DSC_0672 DSC_0707Părinții lui Octavian George, mai emoționați ca niciodată

Tinel și Mona Gherasim, așa cum îi știu cei apropiați, fac parte din categoria părinților care au înțeles că, cel mai important este să investești în cultura și personalitatea copilului tău. Aceștia și-au susținut copilul de fiecare dată, iar dacă copilul lor s-a născut cu acest talent, lor nu le-a rămas decât să îl valorifice. Și ieri, la lansarea celei de-a doua cărți, tâmplele au început să le zvâcnească și inima să le bată tot mai tare, iar lacrimile de bucurie și emoție au fost nelipsite.

„Cuvintele sunt prea sărace să exprime ce simte un părinte într-un asemenea moment. Îi mulțumim în primul rând lui Dumnezeu pentru că ne-a binecuvântat cu un asemenea copil, iar mai apoi, le mulțumim tuturor celor care cred în copilul nostru. Le dorim tuturor părinților din lumea aceasta să trăiască măcar o dată în viață sentimentele de bucurie și împlinire sufletească pe care le-am trăit noi astăzi”, au declarat părinții micului scriitor.
Partenerii acestui eveniment au fost Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, Școala Gimnazială Paltinu, Școala Primară Ciumârna, Școala Primară Valea Stânii, Membrii Clubului de Lectură ai Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița și Școala „Miron Costin” Suceava.

Pentru că lansarea de carte s-a desfășurat în săptamâna  „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun”, la eveniment au fost prezenți și zeci de elevi, dar și directorul Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII Vatra Moldoviței, Traian Alin Pușcă, cel care a felicitat scriitorul, dar și familia acestuia, pentru cele două cărți de până acum.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.