În ultimele 24 de ore, poliţiştii au probat activitatea infracţională în mai multe cauze de furt, 11 persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni fiind identificate, faţă de 3 dispunându-se măsura reţinerii.

Deşi în primele 5 luni ale anului infracţiunile de furt s-au menţinut la aceleaşi valori comparabile cu perioada ianuarie – mai 2013, pe unele segmente înregistrându-se scăderi (cu 89 mai puţine furturi din locuinţă şi cu 6 mai puţine furturi din genţi şi buzunare), poliţiştii judiciarişti, împreună cu poliţişti de ordine publică au intensificat activităţile investigative, în vederea identificării autorilor de infracţiuni contra patrimoniului, tragerii acestora la răspundere penală şi recuperării prejudiciului.

Miercuri, 16 iulie, la ora 02.18, agenţii Postului de Poliție Straja au fost sesizați despre faptul că un bărbat de 45 de ani, din localitate, a fost deposedat de o sumă de bani. Din verificări a rezultat faptul că victima a consumat băuturi alcoolice în fața unui magazin din comuna Straja, până în jurul orelor 02.00, împreună cu un tânăr de 17 ani, din localitate. În jurul orei 02.10, partea vătămată s-a deplasat mergând pe lângă bicicletă pe un drum communal, spre domiciliu. La un moment dat a fost ajuns din urmă de către o persoană necunoscută, care l-a agresat şi i-a sustras din buzunarul lateral al pantalonilor portofelul în care se aflau aproximativ 500 lei și 100 euro, precum și documentele personale. De asemenea, victima a mai precizat faptul că nu își amintește ce s-a întâmplat, însă când și-a revenit a apelat 112, sesizând cele întâmplate.

În urma activităților investigative efectuate a fost identificat şi audiat tânărul de 17 ani, care a recunoscut faptul că i-a sustras victimei respectivul portofel, conținând sumele de bani menționate și documentele personale.

În cauză a fost începută urmărirea penală față de acesta, luându-se măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, pentru a dispune procedural. Cel în cauză a fost introdus în arestul Suceava.

Tot la data de 16 iulie, ora 22.06, Postul de Poliţie Moara a fost sesizat despre faptul că o persoană necunoscută a sustras o drujbă din curtea locuinței unei femei de 79 de ani, din localitate.

În urma măsurilor investigative, persoana bănuită de comiterea faptei a fost identificată ascunsă într-o curte învecinată. Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, din municipiul Suceava, cu antecedente penale, a abandonat drujba într-o cultură de porumb, iar în momentul în care a fost depistat de poliţişti a susţinut că se odihneşte în grădina respectivă, întrucât era obosit.

În timpul cercetărilor, în jurul orei 02.00, a fost identificată pe marginea drumului, în lanul de porumb, o drujbă, care a fost recunoscută de partea vătămată ca fiind cea sustrasă. Faţă de autor a fost dispusă măsura reținerii și prezentarea în fața instanței de judecată, cu propunerea de arestare preventivă.

De asemenea, la data de 16 iulie, ora 15.30, un bărbat de 34 de ani, din comuna Izvoarele Sucevei, a sesizat faptul că persoane necunoscute i-au sustras tatălui său suma de 8 mii de lei, dintr-un autoturism. În urma verificărilor s-a stabilit că persoana bănuită de comiterea faptei se deplasează cu un autoturism spre comuna Cârlibaba.

Din verificări a rezultat că în jurul orei 15.00, un bărbat de 66 de ani se deplasa pe DJ 176A cu autoturismul, iar în zona Pohoniş a derapat de pietriş şi a intrat în şanţ. La scurt timp a ajuns la faţa locului şi un tânăr de 16 ani, din municipiul Dej, care comercializa ambulant covoare şi care s-a oferit să-l ajute, ocazie cu care profitând de neatenţia acestuia, i-a sustras din autoturism, dintr-o borsetă, suma de 8 mii de lei. Ulterior, persoana bănuită de comiterea faptei şi-a continuat deplasarea, până când s-a întâlnit cu grupul cu care sosise în zonă.

Aceştia s-au deplasat spre comuna Cârlibaba cu un autoturism, unde au fost opriţi de către agenţii Postului de Poliţie Cârlibaba, fiind informaţi despre faptă în prealabil. În urma controlului autoturismului a fost găsită suma de 8 mii de lei, sumă despre care acesta recunoaşte că a sustras-o de la partea vătămată. În cauză s-a întocmit dosar penal.

În data de 16 iulie, la ora 11.30, Poliţia municipiului Suceava a fost sesizată despre faptul că în perioada 09 – 15 iulie, persoane necunoscute au forţat sistemul de închidere de la mai multe boxe aparţinând locatarilor, de la subsolul unui bloc de pe str. Zorilor din municipiul Suceava.

Din cercetările efectuate s-a stabilit că în perioada respectivă, persoane necunoscute au forţat sistemul de închidere de la uşa care face accesul la subsolul blocului, apoi lacătele de la 3 boxe, sustrăgând mai multe bunuri. După efectuarea cercetării la faţa locului, unul dintre proprietari s-a prezentat la sediul subunităţii pentru a da o declaraţie scrisă, ocazie cu care a recunoscut printre bunurile ridicate în data de 12 iulie de la un vecin, valorile sustrase din boxa sa. În continuare se efectuează cercetări faţă de persoanele bănuite de comitere a faptei.

În urma continuării verificărilor privind furtul comis de persoane necunoscute în noaptea de 14 spre 15 iulie dintr-un magazin situat în municipiul Suceava, la data de 16 iulie, au fost identificate persoanele bănuite de comiterea faptei ca fiind patru minori cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, precum şi un tânăr de 19 ani, toţi din municipiul Suceava.

S-a stabilit că în noaptea respectivă, cei cinci au pătruns prin escaladarea gardului în curtea magazinului, au tăiat cu ajutorul unui cleşte lacătele de la două vitrine frigorifice şi au sustras bunuri alimentare.

Fiind efectuate cercetări în extindere, a rezultat faptul că trei dintre minori sunt bănuiţi şi de comiterea unui furt din data de 21 iunie, când au pătruns în curtea unui magazin, sustrăgând mai multe bunuri. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

Poliţiştii recomandă încă o dată cetăţenilor să dispună măsuri minime de protecţie a bunurilor, astfel încât să nu cadă victime ale hoţilor. Se recomandă asigurarea cu sisteme de închidere şi alarmare a locuinţelor. Totodată, recomandăm prudenţă cu privire la orele şi rutele de deplasare şi la consumul de alcool, astfel încât să nu deveniţi victime ale tâlhăriilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.