În prima sesiune de admitere la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, după etapa de înmatriculări, s-au însris 2.778 de studenți și masteranzi. Astfel, 1.553 de absolvenți de liceu s-au înscris pentru programele de licență cu frecvență, 227 au ales să studieze la distanță, iar la programele de master s-au înscris 693 de candidați.

În ceea ce privește candidații din Ucraina și Republica Moldova, la programele de licență s-au înscris 240 de studenți, iar la masterat 65, în timp ce pentru programele de conversie profesională au optat 46 de candidați, dintre care 39 s-au înmatriculat la Facultatea de Științe ale Educației.

Potrivit prorectorului Universității „Ștefan cel Mare” Suceava Gabriela Prelipcean, situația actuală a înscrierilor este un efect al pandemiei de coronavirus care a împiedicat parcursul normal al cursurilor și al examenelor. Aceasta a explicat că, în ceea ce privește înscrierile la studiile de licență, numărul mai mic de studenți este cauzat de numărul mai mic de absolvenți de liceu din județ, întrucât, chiar dacă procentul de promovare la Bacalaureat a fost peste media națională, numărul total al absolvenților a fost mai mic decât în anii anteriori.

„Un element foarte important pentru programele de master de la USV este acela că o parte dintre studenții de la programele de licență nu au avut posibilitatea să participe la examene și chiar au amânat susținerea examenului de licență. În prezent fiecare facultate face câte o analiză a numărului de studenți care au susținut și care au amânat susținerea examenelor de licență”, a declarat Gabriela Prelipcean.

Prorectorul USV a explicat că pandemia de coronavirus a mutat cursurile în online, iar acest lucru a avut consecințe întrucât o parte dintre studenți nu au luat parte la cursuri și la examene, însă acest lucru poate genera un număr crescut de candidați pentru programele de masterat de la USV.

Drept urmare, 2.652 de locuri la licență și masterat au rămas vacante după prima sesiune de admitere și înmatriculare, însă unitatea superioară de învățământ suceveană va organiza o nouă sesiune în luna septembrie a acestui an.

Reamintim că la programele de studii ale facultăților din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava s-au înscris un total de 2.532 de candidați cetățeni români, pentru programele de licență și conversie profesională, și 738 pentru programele de masterat. Totodată, 430 de români de pretutindeni și cetățeni străini au optat pentru studii la USV, dintre care 356 pentru studii de licență, iar restul pentru masterat. Astfel, circa 1.000 dintre cei înscriși nu s-au mai înmatriculat la universitatea din Suceava.

USV va organiza o nouă sesiune de admitere în luna septembrie, înscrierile și interviurile urmând a avea loc între 6-13 septembrie (fără zilele de sâmbătă și duminică) pentru specializările unde nu există probe, 6-10 septembrie, pentru specializările unde există probe.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.