…cu tochitură! Asta îți apare prima oară în minte când te gândești la Crăciun și la Bucovina. Mă rog, tu, fiind o ființă aleasă, bineînțeles că vei enumera întâi tradițiile, apoi mănăstirile și la urmă vei lasa mâncarea, dar între noi fie vorba, știm prea bine că nu asta este ordinea firească a lucrurilor. Pentru că, de sărbători, dacă ești român adevărat și nu o nație străină de bucuriile vieții, cunoști că puterea pântecelui este suverană peste orice tip de judecată mai acătărea. Dar nu-i bai! Pântecele are și el înțelepciunea sa, veche de când  lumea, fiind grozav cunoscător întru plăcerile lumești iar după ce îi ostoiești poftele, vezi cum se așează peste tine o tihnă binecuvântată, posibilă numai în grădina Raiului, care s-a mutat pentru câteva clipe în patul tău burdușit cu perine, lene și somn.

Dacă soarta cea scârbavnică te-a văduvit de norocul de a fi bucovinean, simți cum sufletul tău tânjește după această fericire pe care numai cei aleși o au și ca să-l potolești, te cauți prin buzunare, faci pe dracu-n patru și cu Doamne-ajută (că fără Doamne-ajută nu ai căuta în Bucovina) te pornești la drum, sperând din toată inima că prețurile vor fi mai bune ca drumurile, iar timpul va sta în loc ca să te bucuri mai mult de această experiență.

Suceava Live, fiind o publicație inimoasă, care înțelege dorul străinilor de aceste meleaguri pentru Bucovina, a căutat cele mai bune oferte de cazare pentru sărbătoarea Crăciunului și iată ce a găsit:

 

Hotel Best Western Bucovina te așteaptă dornic să îți ofere din preaplinul frumuseților naturale și artistice ale Bucovinei, dar și să îți împărtășească un mod de viață situat la granița dintre tradiție și legendă, dintre mit și realitate. Pachetul de Crăciun oferit de acest hotel este de 811 Euro pentru două persoane și cuprinde  cazare cu pensiune completă începând cu cina din 23 decembrie și terminând cu mic dejun în 27 decembrie. Mic dejun în 24, 25, 26 și 27 decembrie. Brunch de Crăciun cu muzică ambientală în restaurantul Casa cu Pridvor pe  24, 25 și 26 Decembrie (băuturi alcoolice tradiționale incluse). Cina de bun venit cu muzică ambientală și caffe concert în 23 Decembrie (băuturi tradiționale incluse: afinată, palincă, țuica și vinul casei). Cina bufet de Moș Ajun (cârnați de casă, jambon, tobă, chișcă și toate „roadele” porcului)

 

Pensiunea Lidana situată în inima Bucovinei, într-un cadru natural deosebit în comuna Vama, este recunoscută pentru condiţiile oferite pentru relaxare, odihnă şi recreere. La acestea se adaugă servicii turistice ireproşabile, meniul divers, gustos şi sănătos, posibilitatea de a petrece orice moment important al vieţii cât şi evenimente speciale. Pensiunea oferă camere cu Wi-Fi gratuit într-un cadru rural liniştit. Camerele de la Lidana dispun de TV cu canale prin satelit şi minibar. Pachetul de Crăciun costă 3800 de lei pentru două persoane și asigură cazarea pentru patru nopți și pensiune completă. Cazarea se face în cameră dublă, fără balcon, iar turiștii au intrare libera la noul Centru de agrement & spa, modern, pentru relaxare și distracție: piscină, salină, saună umedă și uscată, sală de jocuri pentru copii, sală de fitness, bowling, tenis de masă, biliard, pinball, masă football, air hockey.

 

Pensiunea Cris, din Vatra Dornei, vine în întâmpinarea clienților cu următoarea ofertă de Crăciun: Pachet cu 4 nopți și pensiune completă plus masa Festivă. Prețul acestui pachet este de 1800 lei/persoană.

 

O ofertă mai accesibilă o oferă potențialilor clienți hotelul Bradul din Vatra Dornei. Pachetul de Crăciun al acestei unități turistice este de 1.455 de lei pentru două persoane și acoperă următoarele servicii: 3 nopți cazare cu mic dejun și cină; bufet suedez, cina festivă în data de 25.12 cu meniu tradițional de Crăciun; orchestră, decorațiuni, cadouri de la Moș Crăciun pentru toți oaspeții; spectacol „Datini și obiceiuri”, acces la centrul SPA (saună, piscină, sala de fitness).

 

O altă ofertă care merită să fie amintită este cea a pensiunii Ramona din Humor. De Crăciun turiștii pot beneficia de următoarele facilități: 150 lei/cameră /noapte, sejur minim 3 nopți cazare, în cameră dublă; supliment mic dejun 30 lei/persoana/zi.

Serviciile opționale ale acestei unități turistice sunt următoarele: acces la facilitățile Parcului Ariniș (situat la aproximativ 1 km de hotel), Pârtia de schi cu telescaun și nocturnă, Piscina acoperită de dimensiuni olimpice cu saună și hammam, patinoar, terenuri de sport și sală multifuncțională; plimbare cu sania trasă de cai, drumeții la Mănăstirea Voroneț sau Mănăstirea Humorului; închiriere autoturisme, microbuz pentru excursii la mănăstirile din zonă.

 

Pensiunea Casa de Poveste din Câmpulung Moldovenesc, a scos spre vânzare un pachet de Crăciun care costă 440 euro/persoană. Pe 22 decembrie turiștii vor lua parte la o cină îmbelșugată de bun venit, iar în dimineața zilei de 23 vor avea parte de un mic dejun cu preparate tradiționale din carne de porc, lactate, zacuscă, ouă preparate în fel și chip, dulcețuri de casă și bacărăi.Turiștii sunt invitați să participe activ la obiceiul din străbuni al tăierii porcului și preparării acestuia, apoi se vor înfrupta din pomana porcului, cu mămăliguță, lapte acru, murături și alte bunătăți, iar totul va fi stins cu țuică fiartă, vin fiert, palincă, afinată și pelinaș. Cina va fi plină de voie bună în compania bucatelor tradiționale. Pe 24 decembrie turiștii vor putea lua parte la săniuș, schi, bulgăreală, parc aventură, ieșirea la mănăstirile din zonă, participare la slujba de Crăciun sau la spectacolul cu tradițiile bucovinene din piața orașului. De asemenea, vor împodobi pomul în așteptarea lui Moș Crăciun și a colindătorilor. Cina din Ajunul Crăciunului va fi plină de surprize, voie bună și o masă  îmbelșugată, care va fi savurată pe muzică live și se va prelungi până noaptea târziu cu dansuri pentru toate preferințele. Ziua de 25 va începe cu un brunch cu toate bunătățile din cămară, în timpul zilei este programată o plimbare cu sania cu zurgălăi, săniuș, schi, parc aventura, plimbare până pe vârful Rarău. Seara se va încheia cu o serbare câmpenească: grătar în aer liber, cotlete, cârnăciori, frigărui din porc și pui, țuică fiartă, palincă, garnituri diverse, murături  asortate, băuturi la alegere, toate în jurul focului de tabără, iar pe 26 decembrie aceștia vor mai avea parte de un mic dejun îmbelșugat.

 

Ofertele prezentate sunt puține, este adevărat, dar sperăm că vă vor ajuta să vă faceți o idee despre ce vă poate oferi această zonă plină de istorie, tradiție și credință. Fiecare persoană venită în Bucovina este întâmpinată cu zâmbetul pe buze și primită ca cel mai de seamă musafir al locului. Ospitalitatea bucovinenilor este legendară, la fel cum sunt bucatele lor. Pentru că, fie că vrem sau nu să recunoaștem, bucătăria tradițională bucovineană este grozav de gustoasă. Asta pentru că femeile din Bucovina au știut tot timpul că dragostea trece prin stomac, iar o mâncare bună ține bărbatul aproape mai ceva decât o căruță de vorbe dulci sau dezmierdări purtătoare de păcat.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.