Parlamentarii au avizat astăzi un proiect de lege care permite Serviciului Român de Informații să aibă acces în calculatoarele românilor, fără să îi informeze în prealabil sau fără să ceară un mandat din partea judecătorilor.

SRI

Proiectul de lege va merge acum la Președintele României pentru adoptate.

Sub pretextul prevenirii infractionalitatii cibernetice, Serviciul Roman de Informatii (SRI) va avea acces la calculatoarele românilor.

Mai precis, SRI, prin intermediul unui proiect de lege, va avea dreptul de a perchezitiona, fara mandat, calculatoarele romanilor.

Potrivit proiectului de lege privind securitatea cibernetica, perchezitia informatica se poate efectua chiar daca persoana vizata nu a comis nicio fapta penala sau infractiune si fara sa mai fie nevoie de autorizatia unui judecator.

În urmă cu câteva luni, generalul SRI, Dumitru Dumbrava, a declarat, la Comisia de Tehnologia Informatiilor si Comunicatii, din cadrul Camerei Deputatilor, acolo unde s-a dezbatut proiectul de lege privind securitatea cibernetica, ca realitatea virtuala in care traim nu mai are rabdare cu dezbaterile indelungate ale legilor in Parlament, atata vreme cat „In fiecare secunda sunt 8 noi utilizatori ai Internetului si 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. In 24 de ore se scriu 250.000 de coduri malitioase. Un troian poate sa infecteze in zilele noastre 1.2 miliarde de PC-uri. Noi putem sa avem rabdare, dar realitatea obiectiva si virtuala nu are rabdare cu noi. Cate victime au fost in cele doua saptamani de secunde de cand discutam noi aceasta lege?”. Dumbrava considera ca apelul la decizia unui judecator nu este esentital, cata vreme „daca mergi cu computerul la depanat nu treci mai intai pe la judecator ca sa-i ceri avizul ca depanatorul sa se uite in computerul tau”.

„Cand omul merge la depanator o face pe riscul sau. E dreptul fiecaruia sa faca ce vrea cu computerul personal, e altceva cand iti intra cineva cu forta in el. Ce propuneti dumneavoastra este un fel de viol. De ce nu mergeti acum pe strada ca sa intrebati o domnisoara daca e de acord sa-i faceti un control?’, explica, în momentul dezbaterii acestei legi, deputatul PP-DD Vasile Oajdea, presedintele Comisiei de IT, potrivit realitatea.net.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.