Au trecut vremurile în care preoții se concentrau strict pe slujbele de la biserică și apreciau fiecare faptă bună făcută de cei din jurul lor. Astăzi, domeniul politic este din ce în ce mai „ispititor”, iar unor preoți le vine greu să privească de pe margine luptele politice dintre cei care aspiră la funcții importante în acest județ.

valea-putnei-3_w1000_h800_q100

 

Una dintre fețele bisericești a cedat ispitei politice și a declarat că primarul comunei Pojorîta își face campanie cu realizările preoților. Preotul Luca Constantin Corneliu a ieșit public cu declarații prin care a dorit să sublinieze faptul că (cităm): „relația cu preotul Dietar din Kleinmachnow este realizată exclusiv de către preotul Luca Corneliu Constantin de la Parohia Valea Putnei”. Preotul a mai declarat, că, „proiectul viza strict Centrul Filantropic, dar mai apoi, după o vizită a părintelui Luca în Germania, acțiunea s-a extins către cetățenii comunei Pojorîta”.

 

 

 Ceilalți preoți din comună îi sunt recunoscători primarului

 

Aceleași surse mai subliniau faptul că, nu doar preotul Luca este revoltat, ci și ceilalți preoți din comună, lucru total neadevărat.

„Nu. Eu nu am ce să îi reproșez domnului primar. Bogdan Codreanu a ajutat toate bisericile din comună. Ne-a ajutat chiar foarte mult. A ajutat și celelalte biserici și schiturile. Eu nu am ce să-i reproșez acestui om”, a declarat pentru SuceavaLive, preotul paroh Dumitru Beşliu de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Pojorîta.

„S-au făcut lucrări la noi la biserică, iar Consiliul Local ne-a ajutat cu adevărat. Ce ar putea să mă nemulțumească, realitatea că acest om ne-a ajutat?”, ne-a spus preotul George Fediuc de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Pojorîta.

„Este un primar bun și credincios care ne-a ajutat și pe noi de fiecare dată când am avut nevoie. Nu ne-a ajutat doar material, ci și cu o vorbă bună. Un cuvânt pus la locul lui face foarte mult când ai nevoie. Vă rog chiar să subliniați că noi, preoții din comună, avem o conștiință frumoasă față de primar. Ce a făcut el pentru comună n-a făcut nici un primar de la Revoluție încoace. Este și credincios, să știți. Îl știu de foarte mult timp, de când era la facultate și n-am ce să obiectez astăzi despre el”, a declarat Varlaam Barsa, starețul Schitului „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, Corlățeni – Pojorîta.

 

 

Partenerii din Germania, dezamăgiți de reacția preotului de la Valea Putnei

 

DSCN2624 (10)

Pentru a evita orice interpretare vom anexa răspunsul oficial primit de la Dieter Langhein, preotul din Germania, cel care are o colaborare fructuoasă cu Primăria Pojorîta și cel care s-a arătat dezamăgit de reacția preotului Luca Constantin.

 

„Dragi Prieteni și parteneri din Pojorîta,

Am primit mesajul și sunt tare îngrijorat de afirmațiile (declarațiile) părintelui Luca.

Ich habe die Nachricht erhalten und bin sehr besorgt über die Äußerungen von Pfarrer Luca.

Acestea nu corespund deloc adevărului și pot să contrazic cu hotărâre  aceste afirmații.

Diese entsprechen in keiner Weise der Wahrheit und ich kann den Aussagen nur entschieden widersprechen.

Spre edificare, anexez o scrisoare către părintele Luca, din care rezultă coloaborarea sa puţin fructoasă cu noi.

Zum Verständnis füge ich ein Schreiben an Pfarrer Luca an, aus dem seine wenig hilfreiche Zusammenarbeit mit uns deutlich wird.

Eigentlich wollte ich mich aus den Auseinandersetzungen des Wahlkampfes heraushalten, weil ich ja nicht direkt betroffen bin. Wenn ich persönlich und die Arbeit der Rumaenien-Hilfe Kleinmachnow jedoch in so böswilliger und egoistischer Weise missbraucht werden, muss ich darauf reagieren.

De fapt, aş fi dorit foarte mult să nu intervin în campania electorală, care pe mine nu mă afectează în mod direct. Însă, deoarece eu personal precum şi munca fundaţiei „Rumanien Hilfe Kleinmachnow” sunt comentate în mod  rău intenţionat şi egoist, mă văd nevoit să reacţionez.

Eu şi colegii mei din fundaţia Rumaenien-Hilfe Kleinmachnow constatăm următoarele:

Apreciem în mod pozitiv că, această colaborare cu partenerii din Pojorîta, pentru care primarul din Pojorîta  (Bogdan Codreanu) este responsabil, fiind organizatorul acestei colaborări, a fost încununată de succes. Ea merită aprecierea şi recunoştinţa noastră.

Referitor la maşinile de pompieri şi maşina de ambulanţă, trebuie să spun din nou că acestea au fost predate Primăriei Pojorîta şi nu preotului Luca! Din certificatul de donaţie rezultă că zona de acţionare a vehiculelor cuprinde comuna Pojorîta.

Sunt foarte trist că ajutorul nostru bine intenţionat, a fost abuzat într-un mod atât de necreştinesc.

Sper din tot sufletul ca parteneriatul şi prietenia noastră să se menţină şi în continuare.

Ich stelle mit meinen Kameraden der Rumaenien-Hilfe Kleinmachnow fest:

Die Zusammenarbeit mit den Partnern in Pojorata – geleitet und verantwortet durch

den Bürgermeister (Bogdan Codreanu) kann ich nur als ausgesprochen fruchtbar und

positiv bewerten. Sie verdient meine Wertschätzung und Anerkennung.

Bezüglich der Fahrzeuge für die Feuerwehr und den Rettungseinsatz stelle ich noch

einmal fest, dass die Fahrzeuge der Gemeinde Pojorata übergeben worden sind und

nicht an Pfarrer Corneliu Luca!

Dass der Einsatzbereich der Fahrzeuge die Kommune Pojorata umfasst geht aus der

Schenkungsurkunde hervor.

Es macht mich traurig, dass unsere gut gemeinte Hilfe in so unchristlicher Weise

missbraucht wird.

Ich hoffe sehr, dass unsere partnerschaftliche und freundschaftliche Verbindung nach

Pojorata auch zukünftig erhalten bleibt”, se arată în comunicatul transmis de oficialii din Germania.

Trebuie spus că traducerea a fost realizată de Thomas Kuales, traducător autorizat limba germană, iar textul poate fi oricând verificat.

 

DSC00280 (1)Totodată, trebuie subliniat faptul că, un reporter al cotidianului SuceavaLive a luat legătura cu preotul de la Valea Putnei pentru a discuta acest subiect. Fiind întrebat de către reporter dacă preoții mint, preotul de la Valea Putnei a declarat că… NU!

Astăzi, se dovedește clar că Luca Constantin, preotul de la Valea Putnei a mințit fără să se gândească și la faptul că orice informație poate fi verificată.

Anexăm și înregistrarea cu preotul Luca Constantin Corneliu aici.

 

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.