Varianta Omicron a coronavirusului poate supravieţui mai mult decât versiunile anterioare pe suprafeţe de plastic şi pe pielea umană, au constatat cercetătorii japonezi în cadrul unor teste de laborator.

„Stabilitatea sa ridicată în mediu” – capacitatea de a rămâne infecţioasă – ar fi putut ajuta Omicron să înlocuiască Delta ca variantă dominantă şi să se răspândească rapid, au spus cercetătorii.

Pe suprafeţele de plastic, timpii medii de supravieţuire a tulpinii originale şi a variantelor Alpha, Beta, Gamma şi Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi, respectiv, 114,0 ore, în comparaţie cu 193,5 ore pentru Omicron, au raportat cercetătorii pe bioRxiv potrivit Reuters.

Pe probe de piele de la cadavre, timpul mediu de supravieţuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta şi 21,1 ore pentru varianta Omicron. Pe piele, toate variantele au fost complet inactivate după 15 secunde de expunere la dezinfectanţi pentru mâini pe bază de alcool.

„Prin urmare, este recomandat ca practicile actuale de control al infecţiilor (igiena mâinilor) să utilizeze dezinfectanţi, aşa cum propune OMS”, concluzionează cercetătorii.

Ce simptome au persoanele care se infectează cu Omicron

Ca și în cazul variantelor Covid-19 anterioare, marea majoritate a persoanelor infectate cu Omicron au un amestec de simptome care se pot gestiona de acasă, fără să fie nevoie de îngrijire spitalicească. Și medicii constată că multe dintre aceste cazuri tind să arate ca o infecție obișnuită a căilor respiratorii superioare. Cu alte cuvinte, ceea ce credeți că este o răceală comună.

”Apare rinoreea, durerea în gât și congestia nazală”, spune Dr. John Vanchiere, directorul asociat Centrului pentru Amenințări Virale Emergente de la LSU Health Shreveport. „Tusea este mai ușoară [decât în variantele anterioare], dacă există vreo tuse, iar febra pare să fie mai puțin frecventă”.

Infecția cu Omicron, mai puțin severă decât cea cu Delta

Datele din Marea Britanie indică cinci simptome principale: nasul înfundat, durerea de cap, oboseala, strănutul și durerea în gât.

La varianta Omicron, simptomele apar la scurt timp după ce intri în contact cu virusul. Mai multe studii au descoperit că perioada de incubație – timpul necesar pentru a dezvolta simptomele după expunere – este de aproximativ trei zile. În cazul variantei Delta, incubația era de 4 zile, în timp ce în cazul variantei inițiale de coronavirus erau mai mult de cinci zile. 

O altă diferență pe care o observă medicii este faptul că pierderea mirosului și a gustului, considerată un semn revelator al COVID-19, nu este atât de comună în cazul infecțiilor cu Omicron. Și mai puțini pacienți au simptome legate de problemele respiratorii inferioare, cum ar fi dificultăți de respirație, inclusiv pacienții în vârstă.

În același timp, alte trei simptome distincte însoțesc boala cauzată de Omicron: greața, transpirațiile nocturne și durerile de spate.

Riscul de spitalizare în cazul pacienților infectați cu varianta Omicron

Dar este foarte posibil ca medicii și pacienții să acorde pur și simplu mai multă atenție acestor simptome decât au făcut-o cu variantele anterioare, spune dr. Scott Roberts, profesor asistent de boli infecțioase la Yale School of Medicine.

Și la fel ca și în cazul variantelor anterioare, varianta Omicron nu poate fi definită ca provocând doar un grup restrâns de simptome. Ca și în stadiile anterioare ale pandemiei, mulți pacienți au încă o combinație de simptome precum febră, probleme gastrointestinale, dureri, slăbiciune și, mai rar, dificultăți de respirație.

Chiar dacă datele timpurii arată că boala cauzată de varianta Omicron este mult mai ușoară decât cea provocată de varianta Delta, multe spitale sunt pline din cauza numărului mare de persoane infectate. Medicii spun că deși mulți dintre pacienții internați cu Omicron în spitale nu au probleme respiratorii și nici nu se confruntă cu niveluri periculos de scăzute de oxigen, comorbiditățile îi fac vulnerabili în fața virusului.

Cine dezvoltă forme severe de boală, în cazul Omicron

În valurile trecute de Covid, pacienții cu forme severe de boală aveau afectare pulmonară și viața lor era pusă în pericol. Noua variantă de Covid, Omicron, nu pare să se reproducă în țesutul pulmonar, deci mai puțini oameni au nevoie de oxigen suplimentar sau de intubare. Asta nu înseamnă că nu există și astfel de cazuri grave.

Mulți dintre pacienții care sunt internați au adesea o afecțiune de bază sau sunt mai în vârstă și mai vulnerabili la o infecție virală. De exemplu, o infecție cu Omicron poate duce la complicații ale unei afecțiuni existente, cum ar fi diabetul sau insuficiența cardiacă.

Dar medicii spun că este încă destul de rar pentru persoanele care sunt vaccinate să se îmbolnăvească grav de Omicron, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.