Continuând o tradiție milenară, gospodarii noștri pornesc în fiecare toamnă etapa anuală a celui mai vechi sport național. Nu, nu e oina, ci sportul adânc încrustat în ADN-ul național al umplerii cămărilor cu conserve pentru iarnă.

     Indiferent de motivația gestului respectiv, de la tradiție și până la spiritul de prevedere și trecând cu vederea talentul gastronomic al cetățenilor, fiecare septembrie e o adevărată goană perpetuă. Această goană după achiziții diverse, mergând de la plicuri cu Fix-uri de murături până la butoaie de plastic, prilejuiește cetățenilor o foarte sănătoasă cură de slăbire, dacă nu a corpurilor, cu siguranță a buzunarelor.

     Împărțiți pe grade de competență, de la categoria Sanda Marin până la meșteri cu rețete de la bunici, cu toții trebăluiesc la umplerea a nenumărate borcane cu bunătăți, multe dintre ele fiind sortite să ramână nedeschise și dăruite rudelor mai nevoiașe.

     Dar ceea ce mă amuză teribil în Bucovina este cruciada opinticilor, deoarece nimic nu întrece roirea clienților in jurul grămezilor de bureciori de diverse mărimi. Pentru zacuscă cu ciuperci, salată de toamnă sau pentru pus la congelator… toată lumea opintește la opintici, de unde le vine probabil și denumirea. La vremea asta, pe toate drumurile se vând opintici, unii curați pregătiți pentru vânzare, alții direct la marginea potecilor pe unde se întorc culegătorii. De la cumpărătorii avizați care au deja rețele de aprovizionare stabilite, până la bătrânii care se aprovizionează din piață, toată lumea opintește la lădițe, sacoșe sau simple pungi de plastic, să ducă acasă prețioșii și gustoșii bureți. Urmează ore de muncă asiduă până când opinticii ajung produs finit și își găsesc locul pe raftul cuvenit, alături de alte surate, iar gospodarul fericit că e gospodar, va da fuga la Kaufland dupa o porție de mici.

     Până la anul, când ne reântâlnim în Piața Mică la opintici… s-auzim numai de bine și de oferte la supermarket.

30.09.2013

Cristian Tonolla

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.