În ședința de Guvern din 25 martie 2022, au fost aprobate obiectivele celei de-a XXII-a etape anuale a Programului de realizare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor pe perioada 2010-2024.  Fondurile alocate pentru etapa de anul acesta sunt în suma  totală de 75.400 mii lei, din care pentru zona județelor Suceava – Botoșani sunt alocate următoarele sume:

– suma de 1000 lei, necesară realizării studiilor de fezabilitate pentru înființarea unei unități de creștere a precipitațiilor în Moldova.

– suma de 436 mii lei  necesară elaborării studiilor de fezabilitate în vederea înființării unui număr de 18 puncte de lansare (8 în Suceava și 10 în Botoșani).

În data  de 17 Mai 2022, a demarat la Suceava etapa de elaborare a studiilor de fezabilitate  în vederea înființării celor 8 puncte de lansare aferente județului nostru. În acest sens, a avut loc o întâlnire de lucru desfășurată împreună cu domnul Prefect al județului Suceava Gheorghe-Alexandru Moldovan, directorul executiv al  Direcției pentru Agricultură Județene Suceava, Elena Claudia Gogu împreună cu dr. ing. Dan Axinte – director de zonă și consilier al Directorului General al Societății Intervenții Active în Atmosfera SA București, membru fondator al proiectantului general al Sistemul National Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, dr. fizician Daniel Florea – director de program al Unității de combatere a căderilor de grindină – Moldova 1 – Iași.

Acțiunile au continuat timp de două zile și au avut în vedere identificarea la nivelul UAT-urilor a suprafețelor de teren care pot fi puse la dispoziție, prin concesionare către MADR, în vederea amplasării celor 8 puncte de lansare. Grupul de rachete va asigura protecția culturilor agricole de pe 515,6 hectare din cele două județe, a populației, infrastructurii și bunurilor care sunt expuse căderilor masive de grindină. Valoarea investiției va depăși 4 milioane de euro și va crea un număr de 72 noi locuri de muncă la nivelul județului Suceava, prin angajarea personalului care va opera sistemele antigrindină.

Localitățile din județul Suceava pe raza cărora vor fi amplasate punctele de lansare antigrindină sunt: Burla, Șerbăuț, Hânțești, Verești, Vulturești, Fântâna Mare, Horodniceni, Comănești. Această primă investitie, acoperă în proporție de aproximativ 85% zona  agricolă  a județului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.