Vicepreședintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, 28 august, că ACL se va adresa Parlamentului European și Comisiei Europene în legătură cu ordonanța care permite traseismul aleșilor locali.

Orban a anunțat că vineri, ACL se va adresa Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pentru a contesta la Curtea Constituțională ordonanța de urgență care permite migrația aleșilor locali.

„Facem apel încă de astăzi ca Avocatul Poporului să solicite toate informațiile necesare pentru a putea pregăti atacul la Curtea Constituțională”, a afirmat vicepreședintele PNL.

El a menționat că, în paralel, ordonanța de urgență va fi atacată în contencios administrativ și se va solicita sesizarea Curții Constituționale.

„Este evident faptul că niciodată, niciun Guvern, nicio majoritate parlamentară nu a comis atâtea încălcări ale Constituției și a încercat să fraudeze alegerile prezidențiale așa cum face disperatul domn Ponta astăzi”, a spus Orban.

Liderul PNL a menționat că este analizată posibilitatea depunerii de plângeri penale împotriva premierului Victor Ponta și a vicepremierului Liviu Dragnea, pentru infracțiuni de abuz în funcție.

De asemenea, el a menționat că pe lângă sesizările adresate ambasadelor statelor UE și celei a SUA, a Comisiei de la Veneția, vor fi înaintate sesizări Parlamentului European și Comisiei Europene.

„Condiția indispensabilă pentru a dobândi calitatea de membru al UE era respectarea așa-numitului criteriu politic, adică garanția că există o societate democratică, un stat de drept și că drepturile și libertățile cetățenilor sunt respectate. Vedem astăzi că se pune inclusiv sub semnul întrebării dacă Guvernul Ponta mai ține cont de obligațiile pe care ni le-am asumat în momentul în care am îndeplinit acest criteriu politic”, a susținut Orban.

Vicepreședintele PNL a ținut să transmită un mesaj către aleșii locali care ar fi interesați să utilizeze prevederile ordonanței pentru a trece la un alt partid, că riscă să rămână fără mandat.

„În atacul către Curtea Constituțională vom solicita în mod expres ca odată cu declararea neconstituționalității acestei ordonanțe să se anuleze efectele acestei ordonanțe. Mai precis, orice ales local care din momentul intrării în vigoare a OUG își va schimba partidul politic, să aibă obligația, după declararea neconstituționalității ordonanței, să revină în partidul politic pe listele căruia a fost ales, iar în caz contrar să se aplice prevederile legii actuale privind statutul aleșilor locali, și anume să-și piardă mandatul”, a spus Orban.

OUG care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată joi, 28 august, de Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la începutul şedinţei Guvernului, că îşi asumă OUG privind migraţia primarilor, pentru că trebuie făcută dreptate, el precizând şi că termenul în care aleşii locali îşi pot alege partidul va fi de 45 de zile.

Iniţial, proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile în care aleşii locali să-şi poată alege partidul.

Dacă ordonanţa va intra în vigoare la 1 septembrie, odată cu depunerea la Parlament, aleşii locali vor putea opta pentru un partid până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanţei de urgență care va permite aleşilor locali să îşi poată alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde mandatul.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că face un apel la Guvern şi la „responsabilitate” să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la „transferul primarilor” şi a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de „sabotarea democraţiei”, să o atace la CC dacă ordonanţa va fi aprobată.

sursa: romanialiberă.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.