Poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2019.

 

Și în cursul zilei de sâmbătă, 5 octombrie, polițiștii au emis două ordine provizorii de protecție.

 

La data de 05.10.2019, orele 21:14, polițiștii Secției nr.12 Poliție Rurală Preuteşti au fost sesizaţi prin apel SNUAU 112 de către o femeie din sat Basarabi com. Preutești, despre faptul că ginerele său de 33 ani, provoacă scandal la domiciliu.

S-a constatat că în jurul orelor 20.00, bărbatul de 33 de ani a venit de la muncă în stare de ebrietate  și a avut o discuție în contradictoriu cu soția sa de 32 ani, a agresat-o fizic, împingând-o în ușa locuinței

Victimei i s-a întocmit formularul de evaluare a riscului, iar în urma răspunsurilor a reieșit faptul că există risc iminent motiv pentru care s-a emis un ordin provizoriu de protecție față de bărbatul de 33 de ani pe o perioadă de 5 zile, începând cu data de 05.10.2019 ora 22.40.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „violență în familie”, urmând a fi soluționat procedural de P.P. Preutești.

 

La 05.10.2019 orele 2140, polițiștii Secției 11 de Poliție Pojorâta au fost sesizați prin S.N.U.A.U 112 de către o femeie de 51 ani din com. Pojorâta, despre faptul că soțul său de 55 ani a provocat scandal la domiciliu, a amenințat-o cu acte de violență și a lovit-o.

S-a constatat că de aproximativ 1 an de zile bărbatul de 55 de ani consumă băuturi alcoolice zilnic, în exces, iar pe fondul consumului de alcool provoacă scandal la domiciliu fără un motiv întemeiat.

La 05.10.2019, în jurul orei 21.40, bărbatul de 55 de ani, fiind sub influența băuturilor alcoolice, a provocat scandal la domiciliul său, a amenințat-o pe soția sa cu acte de violență și a lovit-o cu palma, după care a urcat la etajul imobilului unde a spart 3 ochiuri de geam de la o ușă.

A fost emis un ordin de protecție provizoriu împotriva agresorului.

S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ”violența în familie”, cercetările urmând a fi continuate de Postul de Poliție Pojorâta.

 

 

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Primele șapte întrebări se referă la situații de o gravitate mai ridicată. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, „A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident aţi suferit leziuni? Echimoze, Excoriaţii, Plăgi tăiate/înţepate/împuşcate, Arsuri, Mutilări, Altele?”.

Dacă la două din primele şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un „risc iminent pentru victimă” şi va putea emite ordinul de protecţie provizoriu.

În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu. „Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate”.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.