Salvați Copiii solicită Ministerului Muncii evaluarea activității Serviciului Public de Asistență Socială al comunei Preutești, județul Suceava, cu privire la Daria, o fetiță de 1 an și 10 luni din satul Leucușești, care și-a pierdut viața prin înfometare.

„Salvați Copiii a aflat, cu profundă tristețe, din relatările mass-media, despre cazul Dariei, fetița de 1 an și 10 luni din satul Leucușești, comuna Preutești, care și-a pierdut viața, în 26 noiembrie 2018, ca urmare a unor probleme severe de sănătate cauzate de starea de malnutriție la care a fost supusă de către tatăl ei, în lipsa mamei plecate la muncă în străinătate. De asemenea, am constatat cu stupoare că niciunul dintre copii nu se afla în atenția asistenților sociali ai comunei Preutești și nu era înscris pe lista vreunui medic de familie din zonă, deși lipsurile și mizeria materială/condițiile mizere în care trăiau copiii erau binecunoscute de către localnici”, transmis reprezentanții organizației.

Ținând seama de gravitatea deosebită a acestei situații și de faptul că, în grija tatălui, se mai află trei copii cu vârste cuprinse între 3 și 13 ani aflați în pericol iminent de a nu putea supraviețui nepăsării tatălui și sărăciei cronice în care se zbate familia, organizația Salvați Copiii consideră că se impune de urgență, pentru toți cei trei copii, verificarea aplicării măsurii de plasament în regim de urgență de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a județului Suceava.

„Înfometarea fetiței urmată de deces constituie un motiv temeinic ”care să susţină existenţa unei situaţii de pericol iminent” pentru copiii din familie și instituirea măsurii de plasament în regim de urgență pentru toți aceștia”, susțin reprezentanții organizației.

De asemenea, aceștia consideră că se impune efectuarea unei anchete asupra modului în care a fost posibilă necunoașterea de către asistenții sociali ai comunei Preutești a situației deosebit de grave din familia fetiței decedate și identificarea motivului pentru care niciunul dintre copii nu fusese înscris la un medic de familie.

„Comuna Preutești nu se numără printre localitățile lipsite de o structură de asistență socială. Ea dispune, conform statului de plată din 2017 postat pe website-ului instituției , de un birou de asistență socială format din 8 consilieri, asistenți sociali și referenți, ale căror atribuții cuprind și ”identificarea familiilor şi persoanelor aflate în dificultate, precum şi cauzele care au generat situaţiile de risc de excluziune socială””, mai transmite organizația Salvați Copiii.

Tot aceștia cer și verificarea transmiterii către serviciul public de asistenţă socială al comunei Preutești, de către unitatea școlară din satul Leucușești, a numelor, prenumelor copiilor școlarizați din familie, ale părinților acestora și adresa lor de domiciliu.
Conform HG 691/2015, unitățile de învățământ sunt obligate să trimită, în termen de 15 zile de la solicitarea serviciului de asistență socială, datele copiilor și ale părinților în cazul în care aceștia părăsesc România pentru o perioadă îndelungată.
Organizația Salvați Copiii solicită și urmărirea și sprijinirea anchetei penale in rem cu privire la uciderea din culpă a copilului, dar și adresarea unei solicitări la nivel național către toate serviciile publice de asistență socială de identificare, până la sfârșitul anului, a cazurilor de neglijență gravă care nu se află în prezent în monitorizarea lor și de sesizare a direcțiilor de asistență socială și protecție a drepturilor copilului pentru prevenirea abuzului, exploatării ori neglijării.

„În această perioadă, suntem cu toții preocupați de sărbătorirea Centenarului Unirii unei țări în care 1 copil din 11 copii suferă zilnic de foame , iar 4 copii din 10 sunt afectați de sărăcie și excluziune socială. Înfometarea și sărăcia definesc viața cotidiană a unui număr prea mare de copii, mutilându-le șansele de supraviețuire și dezvoltare. Suntem, de asemenea, de acord că legile juridice și legile morale ale acestei țări îi îndreptățesc pe copii să beneficieze prioritar de investițiile necesare pentru ca viața și dezvoltarea lor fizică, psihică și intelectuală să le fie asigurate. Însă, datele statistice negative cu privire la copil (mortalitate infantilă ridicată, sărăcie mai accentuată în cazul copiilor decât în cazul adulților, investiții la un nivel minim istoric în educație și sănătate, numărul mare de copii afectați de migrația părinților lor, malnutriția endemică, violența în familie și în școli, fenomenul copiilor cu copii) sunt copleșitoare și ele constituie efectele atitudinii de ignorare a problemelor cu care se confruntă copiii și familiile lor, în special când vorbim despre mediul rural”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Salvați Copiii.

Reafirmând dreptul copiilor la viață, supraviețuire și dezvoltare, stipulat de Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului, Salvați Copiii solicită autorităților o reacție rapidă în acest caz și va urmări modul în care măsurile propuse mai sus vor fi luate în considerare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.