În data 3 noiembrie 2019, la Biserica „Sfântul Ştefan cel Mare si Sfânt” din satul Buda, comuna Mahala, regiunea Cernăuţi, a fost oficiată o slujbă de comemorare a oştenilor viteazului Voievod moldovean căzuţi la datorie în Bătălia de la Codrii Cosminului, potrivit Agenției BucPress din Cernăuți.

Ceremonia religioasă pentru pomenirea eroilor neamului, care cu peste cinci veacuri în urmă au luptat împotriva regatului polon, a fost oficiată de către părintele paroh Dimitrie Mititei.

Potrivit Valea Prutului, citat de Radio Cernăuți, la eveniment au participat primarul comunei Mahala, Elena Nandriş, enoriaşi şi oameni de cultură din localitate, oaspeţi din judeţul Neamţ, precum şi membrii Grupului de iniţiativă civică pentru promovarea culturii şi spiritualităţii populare „Răzeşii’’.

La 26 octombrie 2019 s-au împlinit 522 de ani de la bătălia crâncenă din Codrii Cosminului, luptă în care Ştefan cel Mare şi Sfânt s-a dovedit a fi un excelent conducător de oşti, un apărător neclintit al credinţei Strămoşeşti si identităţii naţionale, biruind cu oastea sa armata poloneză condusă de regele Ioan Albert.

 

 

 

sursa: http://www.bucpress.eu/

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.