Profesorii din învăţământul preuniversitar, cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ, ar putea beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni, potrivit unui proiect depus de Ovidiu Donțu și Cătălin Croitoru alături de mai mulţi parlamentari ai PSD şi UNPR la Parlament.

Proiectul inițiat pe 21 decembrie, prevede acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din învăţământul preuniversitar. În actul normativ se invocă „stresul“, „uzura psihică şi fizică“ la care sunt supuşi profesorii, a căror muncă este, la fel de dificilă ca cea a magistraţilor, care primesc pensii speciale.

Proiectul are un articol unic care prevede că „personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării“. Iniţiatorii susţin că Legea educaţiei naţionale defineşte învăţământul ca „prioritate naţională“.

„Uzura (fizică şi psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activităţii. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul depus la Camera Deputaţilor, la finalul sesiunii parlamentare, se află în consultare publică. Senatul este for decizional.

Comentarii Facebook

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.