Trei senatori PSD, printre care și Ovidiu Donțu, au inițiat un proiect de modificare a Legii referendumului de revizuire a Constituției prin care Parlamentul este cel care decide când să fie organizat referendumul, iar Guvernul va lua act, va comunica data și va organiza consultarea populară.

Președintele Comisiei de constituționalitate, senatorul PSD Ovidiu Donțu, a declarat că inițiativa pe care a depus-o privind modificarea Legii referendumului presupune introducerea de „norme generale pentru legi constituționale” în vederea revizuirii Constituției, urmând să inițieze și un proiect de modificare a Regulamentelor celor două Camere.

Donțu a spus că prima inițiativă depusă a fost pentru referendumul de revizuire a Constituției care a fost în dezbatere, privind definirea‎ familiei și a primit aviz favorabil din partea comisiilor juridică și de constituționalitate, iar noua inițiativă legislativă, care modifică Legea referendumului este o normă generală.

„Sunt inițiative diferite, una e o normă specială, pentru referendumul de revizuire a Constituției care a fost în dezbatere, și acum e normă generală, adică pentru orice referendum va veni, avem această procedură”, a declarat Ovidiu Donțu.

Senatorul a constatat că nu există procedură pentru dezbaterea legilor constituționale în Parlament și a explicat că pe lângă legile ordinare, cele organice, Parlamentul dezbate și legi constituționale, iar în acest caz este nevoie de procedură.

Ovidiu Donțu a mai declarat că urmează modificarea Regulamentelor Senatului și Camerei Deputaților, tocmai pentru a introduce o procedură și că va depune inițiativa de modificare săptămâna viitoare.

„Îmi doresc ca la 1 februarie, când noul Parlament va începe activitatea, să aibă la îndemână tot elementul tehnic pentru a definitiva aceste lucruri”, a subliniat Ovidiu Donțu.

Președintele Comisiei de constituționalitate a arătat că în cazul legilor constituționale nu se prevede care Cameră este prima sesizată și care este decizională și nici că nu se poate ca o lege constituțională să fie adoptată tacit de prima cameră sesizată.

Totodată, în cazul revizuirii Constituției făcute de o comisie constituită în acest sens de Parlament, Camerele reunite hotărăsc procedura de urmat prin hotărâre a Parlamentului, dar că în cazul unor inițiative cetățenești sau în alte cazuri, nu există o procedură stabilită.

Senatorul Ovidiu Donțu a mai declarat că regretă că în Parlament a fost înființată Comisia de constituționalitate abia în urmă cu un an și doar la Senat și și-a exprimat încrederea că și în viitorul Parlament va funcționa o asemenea comisie care să aibă corespondent și la Camera Deputaților.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.