Această inițiativă legislativă prevede ca directorii și directorii adjuncți din învățământul preuniversitar să fie aleși prin votul membrilor corpului profesoral al respectivei unități de învățământ, al unui reprezentant al inspectoratului județean și al unor reprezentanți ai autorităților publice locale.
„Comisia de concurs pentru ocuparea funcției de director/director adjunct este formată din 5-7 membri, din care un reprezentant al inspectoratului școlar județean, cadre didactice și reprezentanți ai autorităților publice locale propuși de consiliul de administrație al unității de învățământ pentru care se organizează concurs”, se arată în propunerea legislativă a senatorului.
De asemenea, Ovidiu Donțu propune ca în cazul unităților de învățământ preșcolar, inspectoratul școlar să numească comisia pentru organizarea și desfășurarea alegerilor. Aceasta va fi formată din 7-9 membri, din care cel puțin un reprezentant al inspectoratului școlar, cinci cadre didactice din respectiva unitate de învățământ, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale propuși de consiliul de administrație al unității de învățământ respective.
Totodată, cadrele didactice nominalizate sa facă parte din comisia pentru organizarea și desfășurarea alegerilor vor fi selectate din cele care nu candidează pentru aceste funcții, fiind necesară depunerea unei declarații pe proprie răspundere că nu sunt rude sau afini până la gradul al IV-alea.
Senatorul PSD Ovidiu Donțu consideră că este binevenită o schimbare a acestei modalități de ocupare a acestor funcții.
„Modalitatea propusă va asigura mecanismul necesar alegerii pentru funcția de conducere a celui mai bun candidat dintre profesorii care predau la respectiva unitate, și care prezintă un proiect privind managerierea respectivei unități de învățământ”, susține Ovidiu Donțu.
Senatorul PSD spune că a decis să depună iniţiativa legislativă în urmă discuţiilor care au existat în mass-media, referitoare la ocuparea posturilor de directori din învăţământul preuniversitar, şi menționează că acest proiect a mai fost în dezbatere parlamentară şi a fost respins de ambele Camere ale Parlamentului.
Lasa un raspuns