Obiectivele prioritare de acțiune ale I.P.J. Suceava în prevenirea și combaterea criminalității în școli, în semestrul I școlar 2015-2016, au vizat implementarea în mod unitar, la nivelul judeţului, a prevederilor Protocolului de cooperare privind prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a activităţilor subscrise acestui plan, dar și îmbunătăţirea cooperării inter-instituţionale la nivel local, în vederea asigurării unui climat optim de siguranță al elevilor și cadrelor didactice.

La nivelul județului Suceava, la începutul anului școlar 2015-2016, existau 771 unități de învățământ de stat și private, din care 168 în mediul urban și 603 în mediul rural, respectiv 398 grădinițe.333 școli generale și 40 licee și colegii.

Pentru asigurarea climatului de siguranță publică în zona unităților de învățământ, zilnic, pe raza județului Suceava au acționat în medie, 197 polițiști, jandarmi și polițiști locali.

În perioada septembrie 2015 – ianuarie 2016, polițiștii de proximitate și cei din cadrul posturilor de poliție comunale, au desfășurat o multitudine de activităţi, printre care organizarea și desfășurarea a 205 acțiuni (52 pe linia prevenirii absenteismului școlar, 98 pe linia respectării regulilor de circulație rutieră și 55 pe alte domenii de interes); participarea la 676 ședințe cu cadrele didactice și părinții; desfășurarea a 297 activități preventive în timpul orelor de curs cu elevii; efectuarea a 73 controale privind modul de întocmire a dosarelor de pază a obiectivului; identificarea a 53 elevi care absentau de la cursuri.

Activitățile preventive derulate în mediul școlar de structurile IPJ Suceava, în semestrul I al anului școlar 2015-2016, au cuprins: participarea polițiștilor de proximitate și a celor din mediul rural la festivitățile de deschidere a anului școlar 2015-2016; desfășurarea activităților preventive în cadrul „Programului de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor la nivelul județului Suceava în anul 2015”; proiectul „De mici să preţuim siguranţa”; campania „R.E.S.P.E.C.T.”; manifestarea „Săptămâna prevenirii criminalităţii”; programul de pregătire juridică şi antiinfracţională a elevilor 2015/2016; campania „Siguranţă de nota 10”; proiectul ,,Capcanele micului ecran”.

În ceea ce privește criminalitatea înregistrată în școli și în zona adiacentă acestora în care au fost implicați elevii, situația statistică a Inspectoratului de Poliție Județean Suceava pentru perioada supusă analizei evidențiază că în perioada 14.09.2015 – 05.02.2016, la nivelul județului Suceava, au fost sesizate 20 infracțiuni, în creștere cu o faptă față de perioada similară a anului trecut, majoritatea fiind comise în incinta unităților de învățământ (17 infracțiuni), zone unde forțele de ordine (poliție, jandarmi, poliție locală) nu pot monitoriza, interveni și preveni incidentele. Din totalul sesizărilor, 9 infracțiuni au  fost comise în mediul urban și 11 în mediul rural.

La comiterea acestor infracţiuni au participat ca autori 20 elevi, iar ca victime ale infracțiunilor 18 persoane au fost din rândul elevilor. În structura infracţiunile sesizate, ponderea o dețin faptele de loviri sau alte violențe cu 60%  (respectiv 12 fapte) urmate de cele 5 infracțiuni de vătămare corporală din culpă, (25%), 1 de distrugere și 2 de altă natură.

La infracţiunile sesizate în unităţile de învăţământ, s-au întocmit analize de caz, stabilindu-se motivele şi împrejurările săvârşirii faptelor, care au reliefat că            infracțiunile de lovire și alte violente sesizate au avut un caracter spontan, unele având drept cauză joaca elevilor (bruscări, loviri cu bulgări de zăpadă, etc.), iar majoritatea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă s-au produs prin autoaccidentări, în timpul orelor de educație fizică, sau în timpul recreației.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.